Két versenyhivatali eljárásban is érintett a Booking.com

Hírek Jakubász Tamás
Két eljárásban is vizsgálja a Booking.com hazai tevékenységét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – tudta meg a Világgazdaság a hatóság elnökétől. Rigó Csaba Balázs közölte: a GVH áttekinti a teljes magyar online szállásfoglalási piacot.

Tudni szeretnénk, hogy pontosan mi okozza azt a nagyjából két hónapja tartó helyzetet, amely erős zavarokat idézett elő az online szállásfoglalások piacán. Sajtóhírek szerint előfordult, hogy egy vállalkozás tönkrement amiatt, mert a Booking.com online szálláshelyfoglaló oldal holland üzemeltetőjétől nem kapta meg a neki járó összeget. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy torzult-e a magyar piac – nyilatkozta a Világgazdaságnak Rigó Csaba Balázs.


Rigó Csaba Balázs (Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság)

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökét annak kapcsán kérdeztük, hogy miután a Booking.com hosszabb ideje nem fizette ki több magyarországi szállásadót, a GVH szerdán kutatást tartott a világcég magyarországi irodájánál.

Nem csak ott jelentünk meg és nem csak szerdán voltak helyszíni akciók. Két nap alatt az online szálláshelyfoglalási piac minden főbb hazai szereplőjénél jártunk, mégpedig előzetes bejelentés nélkül, s adatokat gyűjtöttünk, amelyeket a gyorsított ágazati vizsgálatunkban használunk fel – jegyezte meg az elnök.

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, miért választották a titkos rajtaütés eszközét.

– A gyorsított ágazati vizsgálat harminc napig tart, amit indokolt esetben kétszer 30 nappal hosszabbítható. Ilyen rövid határidők mellett nemigen fér bele a hosszas levelezés, különösen egy holland vállalattal – válaszolta az elnök. Hozzáteszem – folytatta –, a helyszíni kutatással összegyűjtött adatok felhasználása is időigényes. Az elhozott dokumentumokat, adathordozókat csak az érintettek ügyvédjének jelenlétében nyithatjuk meg, a jogi képviselők pedig megjelölhetik, hogy mely információk képeznek például ügyvédi vagy üzleti titkot. Az így megszerzett adatok alkalmasak lehetnek arra, hogy betekintsünk az online szálláshelyszolgáltató oldalak, így a Booking.com tevékenységébe, átlássuk szerződéses kapcsolataikat, pontosabban megismerjük a piac jelenlegi működését – fogalmazott Rigó Csaba Balázs.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható

Címlapkép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink