Bővülő magyar-török agrárkapcsolatok

Hírek
Újra folyamatos az élő szarvasmarha exportja.

Agrár-külkereskedelemről, élelmiszer-gazdasági termékkivitelről és piacszerzésről, valamint szarvasmarha ágazati együttműködéssel kapcsolatos kérdésekről is tárgyalt Nagy István és Mehmet Danis Isztambulban. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) miniszterhelyettese a török élelmezési, mezőgazdasági és állattenyésztési miniszterhelyettessel folytatott kétoldalú egyeztetésen üdvözölte, hogy a két ország állategészségügyi hatóságai közötti, folyamatos és intenzív kapcsolattartás eredményeként újra folyamatos az élő szarvasmarha exportja.

A magyar miniszterhelyettes jelezte, hogy az FM kész információnyújtással és szakmai partnerek bevonásával történő koordinációval közreműködni élelmiszergazdasági profilú vegyesvállalatok létrejöttében, emellett ösztönzi mind a Törökországba irányuló élőállat-kivitel fokozását, mind a magyar vállalatok általi, Törökországban történő élőállat-tenyésztést. Nagy István aláhúzta: érdemes erőfeszítéseket tenni a gabonaexport növelése érdekében, ugyanis a Törökország által a legnagyobb mennyiségben importált agrár-élelmiszeripari termékcsoportról van szó. Magyarország pedig a belső felhasználáson felül komoly mennyiségű export árualapot termel minden évben. A miniszterhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk együttműködési potenciált lát az állat- és lúdtenyésztésre, az élelmiszer-feldolgozásra, a feldolgozott tejtermékekre, valamint a vetőmagra vonatkozóan.

A magyar miniszterhelyettes a Fekete-tengeri Együttműködési Tanács (BSEC) ülésén vett részt. A térség egyik meghatározó gazdasági fókuszú magas szintű tanácskozásának keretén belül került sor a Mezőgazdasági Miniszterek Tanácskozására május 15-17. között.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink