Bővülés jeleit mutatja a gazdaság, de közelebbről nézve árnyaltabb a kép

Hírek vg.hu
Bár egyre több az új rendelés és a termelés is nő, a foglalkoztatás terén visszaesésről számoltak be a beszerzési menedzserek.

Erősödés jeleit mutatja a gazdasági aktivitást jelző Beszerzési Menedzser Index (BMI) februárban, a mutató ugyanis a múlt hónapban 52,2 ponton állt a januári 50,1 pont után, azonban a részindexek ennél árnyaltabb képet mutatnak – derül ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) pénteki közleményéből

Az új rendelések terén jelentős, 6,8 pontos emelkedést jelez a mutató, miközben a termelési mennyiség is bővült, mégpedig 1,2 ponttal az előző havi értékhez képest.

Ugyanakkor a foglalkoztatás 50 pont alatt áll, ami csökkenést jelent és a mutató 2,1 ponttal marad el az előző havitól, míg a szállítási átfutási idő indexe hiába nőtt 5,5 ponttal, továbbra is 50 pont alatt ál.

A vásárolt készletek mutató 3,4 ponttal csökkent januárhoz képest és 1,1 ponttal esett az importra vonatkozó mutató is, miközben az export 0,1 ponttal nőtt. A beszerzési árak indexe 4,3 ponttal csökkent, míg a beszerzési mennyiség index 1,3 ponttal emelkedett.

A késztermékkészletek indexe 2,4 százalékponttal csökkent e hónapban. A 2024 februári BMI index magasabb a januári (50,1) értéknél. Február átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a februári értékeké 53,1). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a hatodik legalacsonyabb e havi érték.

A BMI 50 pont feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 pont alatti értéke zsugorodás irányába való elmozdulásra utal.

Címlapfotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink