Bottal verte szét egy ember arcát a Jobbik elnöke

Hírek
Újabb botrány Sneider Tamás körül, a felesége náci karlendítése után most arra derült fény, hogy bottal és kábeldarabokkal verte szét egy mozgássérült férfi arcát. A Ripost szerezte meg a gondosan titkolni próbált súlyos bűncselekmény aktáit, ami miatt a bíróság jogerősen börtönbüntetésre ítélte Sneidert. Kérdés, hogy ezután is mentegetni fogja-e még a balliberális oldal a Sneider vezette Jobbikot.

Saját bandája, – 20-25 erőszakos, agresszív újnáci – élén, őket hergelve rontott rá Sneider a gyanútlan áldozatra a Ripost által megszerzett dokumentumok szerint. Botokkal és kábeldarabokkal ütlegelni kezdte a földön fekvő mozgássérült embert, majd többedmagával összerugdosta. Az arcára "mentek", eltörték az orrcsontját is.

Sneider-féle rajongás a nácikért

A Jobbik elnök bűnöző múltját egy a Bőrfejűek címet viselő, külön róla szóló kriminológiai tanulmány is feldolgozta, amiből részletes bizonyítékokkal alátámasztva kiderül, hogy Sneider már nagyon fiatalon rajongott a nácikért.

Az irányítása alatt működő bőrfejű banda tagjai a nemzetiszocialisták iránti tiszteletből választottak maguknak olyan beceneveket, mint: Mengele, kis Hitler, Fritz, Führer. Őt magát egyszerűen csak Roy-nak, azaz Királynak kellett szólítani – írta a Ripost.

Az újság által megszerzett korabeli jegyzőkönyvek rögzítik, hogy 1990. szeptember 14-én az egri Dobó téren, a szüreti mulatság forgatagában gyülekezett a Sneider-rohamosztag.

Noha a rendőrök előzetesen megpróbálták elvenni tőlük az ütő- és szúrószerszámokat, mégis felfegyverkezve indult el Sneider Tamás vezetésével a kétszáz fős felfegyverzett banda, katonai alakzatban a Csebokszári lakótelep felé.

A náci jelszavakat skandáló kórust maga Sneider Tamás vezényelte. Fényképek és videófelvételek sora készült arról, amint felfegyverkezve randalíroztak a Csebokszári lakótelepen. A következő év tavaszán Sneider egyik alvezére Cs. Péter egy majálison úgy fejbe rúgott egy pecsenyesütőt, hogy az maradandó károsodást szenvedett, és később agydaganatot diagnosztizáltak nála.

Botokkal kábellel törték szét az áldozat arcát

Ugyancsak Sneider vezetésével alakult meg 1991 szeptemberében a szintén náci tanokat hirdető September Skins nevű szervezet, amelyben az újnáci rohamosztagok felépítését és működését szintén a Jobbik későbbi elnöke irányította.

25-30 fős csoportokban, botokkal, kábeldarabokkal és baseballütővel indultak esténként portyázni. A jegyzőkönyvek szerint 11 erőszakos cselekményt követtek el. Ehhez az időszakhoz kötődik Sneider súlyos büntetőügye is. 1991. október 14-én a mozgássérült F. Béla a moziból kifelé jövet akadt össze a Sneider által vezetett húszfős újnáci rohamosztaggal.

Miután belekötöttek a mozgássérült férfi próbált volna elmenekülni, de a sérült lába miatt erre képtelen volt. Sneider és nyolc társa náci jelszavakat üvöltözve a földre küldte, majd botokkal és kábeldarabokkal hosszú időn át ütötte és rúgta. Tudatosan az arcát akarták szétverni.

A férfi súlyos sérüléseket szenvedett, arcát szétverték, az orrcsontját is eltörték. A vádiratban és az ítéletben az áll, hogy Sneider Tamás és társai ezen az eseten túl is sorozatosan olyan köznyugalmat megzavaró bűncselekményeket követtek el, amelyek országos közfelháborodást váltottak ki. Mivel Sneider végül beismerte vezető szerepét és a cigányverést, mindössze 8 hónap börtönt kapott 3 évre felfüggesztve.

A túlságosan enyhének tartott ítélet nagy felháborodást keltett a kilencvenes évek elején, még maga az Élet és Irodalom is dühös cikket közölt az ügyben. Mindezek fényében különösen érdekes, hogy most éppen a balliberális oldal mentegeti a Sneider vezette Jobbikot.

Borítókép: Ripost

Ezek is érdekelhetnek

További híreink