Botka, a pereces

Hírek
Közös listát, közös listát - hajtogatja Botka László, aki olyan mint a pereces, más nem jut eszébe, arra is perecet akar sózni, aki már a perec illatától is rosszul van.  

Botka László továbbra is a közös listát erőlteti, ezt azonban minden más baloldali párt elveti. Ez a pali levakarhatatlan, kizárják az ajtón, visszamászik az ablakon a perecével.

Egyáltalán nem érdekli, hogy mit is mondanak azok, akiket mindenáron együttműködésre akar bírni. A DK, az Együtt, az LMP, és a Momentum már többször kinyilvánította, hogy saját listával akarnak nekiindulni a választásnak. De nem, ez Botkának az egyik fülén be, a másikon ki: az sem érdekli, ha az örökös visszautasítással az öt százalék körüli szervezetek alázzák meg őt és az MSZP-t nap mint nap. (Hogy a szoci tagság mit szól ehhez, az már más kérdés…)

Hol van már az elbizakodott év eleji Botka? Akkor az a hír járta, hogy őszre úgy megerősíti a szocialistákat, hogy a törpepártok ujjongva rohannak karjaiba, hogy könyörüljön rajtuk, és vegye fel őket a listájára. Aztán mi lett végül a kitűzött célból? A szocialisták nem hogy népszerűbbé váltak volna, inkább estek a mutatóik.

Ezért a helyzetért teljesen felesleges volt Botkát miniszterelnök-jelöltnek választani: tavaly év végén már majdnem kész volt a megállapodás az ellenzéki pártok között, a közös listáról és a közös egyéni indulókról, ha minden marad így, már rég boldogan kampányolhatnának.

De nem, Botka felrúgott mindent, összeveszett Gyurcsánnyal és saját pártjának DK-barát szárnyával, hiszen teljesen felesleges konfliktusokba és vitákba vezényelte pártját. Attól függetlenül, hogy erkölcsileg teljesen igaza lehet a Gyurcsánytól való elszakadás felvetésében, a politikai realitásokkal nem nagyon számolt.

Most azt mondja, nagyvonalú ajánlattal állt elő. Az összesen kilencvenhárom listás hely felét felajánlja a potenciális szövetségeseknek; az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak, a Momentumnak, az Együttnek, a Magyar Liberális Pártnak és a Párbeszédnek.

Ennek talán a mérhetetlen Magyar Liberális Párt és a Párbeszéd örülhet, a többiek abban reménykednek, hogy senkivel nem közösködve bizonyosan jobb eredményt tudnak majd elérni, és egyedül is átugorják az 5 százalékos küszöböt. Reális esélye erre a DK-nak és az LMP-nek van, és természetesen a pereces pártjának. Ők összesen huszonöt-harminc százaléknyi szavazóért versengenek.

De miért venne az perecet, akinek már korábban megülte a gyomrát? Ilyen esetben a nagyvonalúság inkább erőszak, azt meg a politikában is csak néhány extrémista szereti.  

Ui: észrevette valaki, hogy Bokros Lajos pártja, a MoMa nem szerepel a megállapodás-tervezeteben?

Borítókép: Bruzák Noémi​/MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink