Bősz Anett: fejest ugrottunk a sötétbe

Hírek
Megszűnik a Párbeszéd frakciója, mivel a Magyar Liberális Párt (MLP) politikusa kilép a képviselőcsoportból. Az okokról kérdeztük Bősz Anett-tet.

– Mi történt az együttműködésükkel, miért lépett ki ilyen gyorsan, a parlament megalakulása után három héttel a Párbeszéd frakciójából?

– A közös politikai szövetség – amely az MSZP, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt között köttettet – alapjának a bizalomnak kellett volna lennie. Ezért is léptem be a Párbeszéd frakciójába. A partnereink viszont nem így álltak hozzá az együttműködéshez, se a szóbeli, se az írásbeli megállapodásokat nem tartották be. A Szövetség az Igazságos Magyarországért megállapodás nem Molnár Gyula és a Liberálisok köttetett titkos paktumként, hanem egy hivatalos írásbeli dokumentum az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok pártelnöke között, azaz ezt Karácsony Gergely ugyanúgy aláírta.

– Mit tartalmazott ez? Valójában nem pénzügyi okai voltak a feszültségeknek, nem az állami támogatás felosztásán ment a vita?

– Látom, hogy errefelé próbálják terelni ezt az ügyet, de erről nincs szó. De mi teljesen tisztában vagyunk a politikai súlyunkkal, egyáltalán nem támasztottunk olyan igényt, amely irreális lett volna. A liberális párt a 2018-as választási összefogásból erőteljesen kivette a részét, és a partneri viszonyban nem a támogatások elosztásáról alakult ki vita, hanem elvi, politikai kérdésekről. Eltelt néhány hónap úgy – a választási kampányt is – beleszámítva, hogy azt vettük észre, átnéznek rajtunk, nem avatnak be a politikai döntésekbe.

– Több mint százmillió forinttól esik el most a Párbeszéd, és politikailag is nagy érvágás a frakció megszűnése. Mi lesz most a baloldali összefogással, amelynek önök is részei voltak?

– Kétségkívül sokat veszít most anyagilag a Párbeszéd és az MSZP is. De félreértés ne essék, nem ők, hanem mi, liberálisok járunk a legrosszabbul. Ezért is hangsúlyozom, ha az anyagi támogatásunkat mérlegeltük volna, meghúzom magam a frakcióban, feltett kézzel mindenre rábólintok, és nem vállalok fel egyetlen elvi döntést sem. De nekem ez demokrataként, liberálisként vállalhatatlan lett volna. Az országos együttműködésre is ki fog hatni ez a döntésünk, az MLP most fejest ugrott a sötétbe, de mivel a folyamatos kompromisszumkeresésünk nem vezetett eredményre, vállalnunk kellett ezt a lépést. De az MSZP-nek és a Párbeszédnek mérlegelnie kellett volna, hogy a pártok közötti együttműködésben a liberálisok semmibe vétele milyen következményekkel járhat.  

– Mi lesz a gazdasági bizottságbeli alelnöki posztjával?

– Bizonyosan nem maradok alelnök, de független képviselőként kérhetem, hogy ennek a testületnek lehessek a tagja. És ezt is fogom tenni.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink