Borúsan látják a jövőt a hazai vállalkozások

Hírek Figyelő
A gazdasági környezet bizonytalanságai miatt romlott a vállalatok konjunktúraérzete júniusban – derült ki a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. kutatásából.

Továbbra is borúsan látják a jövőt a hazai vállalkozások. A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2023 júniusi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete is kedvezőtlenebbé vált. A konjunktúraindex továbbra is negatív tartományban van, aminek hátterében elsősorban az orosz–ukrán háború, a magasabb inflációs környezet és a gazdasági szankciók által okozott bizonytalanság.

– A pénzügyi, devizapiaci és az árupiacokon tapasztalható, az előző időszakoknál kisebb turbulenciák és csökkenő árak, valamint az erősebb forintárfolyam ugyanakkor a bizonytalanságot kismértékben csökkentették – mutatott rá közleményében a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Az elemzők szerint a konjunktúraérzet jelentősebb javulására csak akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az infláció immáron a tetőzés után markánsan mérséklődik, továbbá az energiapiacokon tartósan alacsony árak alakulnak ki.

A lakossági konjunktúraindex mind a négy alindexe enyhén romlott az előző havi értékéhez képest. A legkedvezőbb továbbra is a foglalkoztatási helyzet megítélése, míg a legnegatívabban az inflációs folyamatokat ítélik meg a háztartások. A kutatás során a legnagyobb pozitív irányú elmozdulás a lakosság esetében a munkahely esetleges elvesztését követő újbóli elhelyezkedés időtartamát illetően alakult ki.

A megkérdezett emberek negyede véli úgy, hogy azonnal találna munkahelyet, ami csupán 1,7 százalékponttal kisebb arány az előző hónaphoz képest. Ugyanakkor jelentősen többen prognosztizálják azt, hogy 3 hónapon belül el tudnának helyezkedni.

A vállalati felmérés is hasonló eredményeket hozott. A gazdasági környezet mutatója az előző havi –17,8-ról –28,9-re, az iparági környezeté –8,2-ről –13,9-re, a termelési környezeté –7,3-ről –11,2-re, míg az üzleti környezeté –17,9-ről –25,6-re romlott.

A vállalatok a legnegatívabban Magyarország gazdasági helyzetének következő egy évben várható alakulásával kapcsolatban nyilvánultak meg. M legnagyobb pozitív irányú változás ezzel szemben a vállalati értékesítési árak következő 1 éven belüli változását illetően fogalmazódott meg, ami jó hírnek értékelhető a legnagyobb probléma, az infláció féken tartása tekintetében is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink