Borús nyár elé néz a budapesti vendéglátóipar

Hírek Figyelo.hu

El fog fogyni a budapesti vendéglátás

– mondta az InfoRádiónak Zsidai Zoltán Roy gasztronómiai szakember, a Zsidai Gasztronómiai Csoport tulajdonos-ügyvezetője.

Elmondta azt is, hogy a csoport éttermei viszonylag zökkenőmentesen ment az újranyitás, miután fél éven keresztül több mint száz kollégájukat tartották állományban. Ennek ellenére nem tudták megnyitni minden éttermüket, hiszen a budapesti vendéglátásnak, az üzleti típusú forgalom és turizmus hiányában, körülbelül a 90 százaléka megszűnt.

Ennek megfelelően, ha már a 2019-es éttermi számnak a felét megnyitjuk, akkor is maximális túlkínálatról beszélhetünk

– tette hozzá.

Zsidai Roy szerint akinek nem volt elegendő tartaléka, esetleg – velük ellentétben – nem tudott hitelt fölvenni az életben maradáshoz és jelenleg nincs csapata, az nem tud megnyitni. A szakember szerint sok kockázattal kell még farkasszemet néznie a fővárosi éttermeseknek, hiszen hamarosan indul a nyár, amikor a legtöbb budapesti vendég – ha különböző időszakokra is –, de a Balatonra vagy külföldre fog látogatni, így oda lesznek a „jól működő hétvégék”.

Zsidai Zoltán Roy szerint

nem is bizonytalanok a következő hónapok, hanem egész biztosan nagyon fájdalmasak lesznek,

hiszen amíg a turizmus nem nyílik meg – amire legkorábban nyár végén, ősszel számít a szakember –, addig a mostani forgalom is mérséklődni fog Budapesten. Ráadásul ezzel párhuzamosan e hónap végén a járulékkedvezmények kifutnak, és lassan minden, a pandémiás időszakra adott támogatás el fog fogyni, ami azt jelenti, hogy „sokkal keményebb június–júliusra, sokkal nagyobb veszteségekre számíthatunk, mint akár februárban vagy márciusban. Egyszerűen el fog fogyni a budapesti vendéglátás – vidéken nem látok problémát” – fejtette ki.

A szakember szerint minden olyan kedvezményre, ami eddig futott, szükség lenne az év végéig. Továbbá elengedhetetlennek tartana egy korábbi, esetleg a 2019-es év árbevételéhez mért egyszeri támogatást.

(Borítókép: Zsidai Zoltán Roy (fotós: Vémi Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink