Borítékolható a növekedés

Hírek Figyelo.hu
A gyermekes háztartások 600 milliárd forint többletpénzhez juthatnak jövő év elején, ami 0,5 százalékkal dobhatja meg a gazdasági növekedést.

Borítékolható, hogy 2021-ben meglesz az 5,5 százalékos növekedés, ez a cél csak akkor kerülhet veszélybe, ha az esetleges negyedik járványhullám nagyobb lezárásokkal párosul

– mondta a VG kérdésére Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Orbán Viktor kormányfő szerdán a VG konferenciáján beszélt arról, hogy a gyermekes szülők visszakaphatják a 2021-ben befizetett szja-t, ha a gazdasági növekedés meghaladja az 5,5 százalékot, emellett egy kedvezményes, kkv-k számára elérhető állami hitelprogramot is meghirdetett.

Orbán Viktor: 200 ezer forintos minimálbérnek kell lenni a horizonton

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője szerint reális cél, hogy elérjük az 5,5 százalékos növekedést, egyelőre azonban nem borítékolható. Az szja-kedvezmény jelentős költségvetési kiadás, és a laza fiskális politikával párhuzamosan a túlfűtöttség veszélyével fenyeget, ezenkívül árfelhajtó hatása van.

A GDP-növekedésre gyakorolt hatását 2022-ben fejtheti ki az intézkedés – tette hozzá a szakértő.

A lap legutóbbi elemzői konszenzusa 4,7 százalékos bővülést jelzett 2021-re,

a vártnál 2,1 százalékponttal magasabb növekedési adat következtében a prognózisok sokat javulhatnak. Az ING Bank elemzője hangsúlyozta: az szja-visszatérítés nyomán 2022 első negyedévében 600 milliárd forint extra bevételhez juthatnak a háztartások – ami az idei nominális GDP 1,1 százaléka –, ha ezt 80 százalékban elkölti a lakosság, az 0,5 százalékponttal dobhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) növekedését.

A válságkezelő hitelprogramok meghosszabbítása forráshoz juttatja a vállalkozásokat, ami középtávon is támogatja a gazdasági növekedést, ugyanakkor a Növekedési hitelprogram (NHP) Hajrá! kifutása mérsékelheti a program hatását – hívta fel a figyelmet a Századvég elemzője. Az ING Bank szakértője rávilágított: az NHP-nál jóval kisebb hitelösszegeket kaphatnak a vállalkozások: az előbbinél 20 milliárd forint a felső határ, az állami programban azonban 1 milliárd forint lesz a korlát.

A Széchenyi hitelprogram lép az NHP helyébe

A jegybanki kölcsönprogram miatt csökkenő hitelkiáramlást tompíthatja a kormányzati intézkedés, mindenképpen lassuló hiteldinamikára lehet számítani. Az elemző megjegyezte:

az MNB nem jókedvében, hanem az inflációs kockázat miatt vezeti ki a nem konvencionális eszközöket a szigorítási ciklus folyamán.

A hitelmoratórium meghosszabbítását célzottan lenne érdemes meglépni, csak azoknak segítséget nyújtva, akiknek tényleg szükségük van rá, mert nem tudják törleszteni a kölcsönüket – mondta Regős Gábor. Virovácz Péter arra számít, hogy 2022 tavaszáig maradhat az általános moratórium, azután csak korlátozottan folyamodhatnak ehhez az adósok. Minél hosszabb időre függesztik fel a törlesztőrészletek fizetését, annál nagyobb a nemfizetési kockázat a moratórium megszűnése után. Az ING Bank elemzője hozzátette: ha a ténylegesen rászorulók maradhatnak a moratóriumban, akkor nem fenyeget a nem teljesítő hitelek arányának túlzott megugrása.

(Borítókép: Master1305, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink