Boomot hozhat a tetőtéri támogatás is

Hírek Figyelo.hu
Legalább 5-15 ezer tetőtér épülhet be az elkövetkező évek során a csok szabályok újabb jelentős könnyítése révén. A felújítási, bővítési, építési kedvet a korábban bejelentett 50 százalékos (legfeljebb 3 milliós) felújítási támogatás, valamint az illetékmentesség és az öt százalékos újlakás áfa, illetve annak visszaigényelhetősége is érinti, így akár több mint 100 ezer család lakáskörülményei is jelentősen javulhatnak a következő években.

Mind a tehetősebb városi, mind pedig a szegényebb vidéki családoknak remek lehetőséget nyújt a kormányzat múlt héten bejelentett tetőtér-beépítési támogatása. Természetesen – a családtámogatások, a csok részeként – meglévő vagy vállalat gyermekekhez köthető ez a régi-új támogatási forma, amely óriási lehetőségeket nyit a fiatalabb családoknak.

E mellett október végén benyújtották az Országgyűlésnek a támogatások másik két pilléréről, az áfacsökkentésről és az illetékmentességről szóló törvényjavaslatot is. A negyedik pillér, a legfeljebb 3 milliós felújítási támogatás részleteiről, az erre vonatkozó törvényjavaslatról egyelőre nincsenek információk.

Ha megnézzük a potenciális hazai családi ház állományt, akkor akár Budapesten és környékén, akár a nagyvárosokban, akár a községekben hatalmas számokkal találkozunk

– mondja Simon Éva, az Ingatlanbazár.hu üzletágvezetője. Szerinte, ha csak a potenciális körből minden tizedik-huszadik család vág csak bele a tetőtér beépítésébe, még az is óriási, sokezres számot jelent.

Számoljunk: KSH korábbi felmérése szerint az összes megkérdezett, mintegy négymillió háztartás 11 százaléka változtatna lakáskörülményein három éven beül. Ezen túl: csak Budapesten 110 ezer egy lakásos családi ház található, a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban 250 ezer, a többi városban 777 ezer, a községekben pedig több mint egymillió. Azaz összesen 2,14 millió családi ház, amelynek ha csak 5 százalékából is költöznének (bővítenének) az potenciálisan több mint 100 ezer elvi igény. Ezen igények egy jó része pedig a tetőtér bővítésével is megoldható.

Máshonnan közelítve:

a két szülős egy, 15 éven aluli gyermeket nevelő családok száma 395 ezer, a kétgyermekeseké 239 ezer, a háromgyermekeseké 63 ezer, a négy vagy többgyermekeseké további 40 ezer. Azaz a kisgyermekes, két szülős családokból is közel 740 ezer található, ahol feltehetően a költözés igénye jóval nagyobb is az említett 11 százalékos átlagnál.

És még egy szempont:

a csok valamely támogatását eddig mintegy 150 ezren igényelték, a babaváró hitel összes igénylőjének száma pedig 2022 végéig megközelítheti majd a 290 ezer főt is.

E számokból kiindulva – a legkonzervatívabb becsléssel is számolva – elmondható: csak a tetőtér beépítési csok legalább 5-10, vagy, jobb esetben akár 12-15 ezer fiatal család lakás-gondjait is megoldhatja a következő években.

További részletek csütörtökön, a Figyelő 2020/45-ik számában.

Címlapkép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink