Boom a felelős befektetéseknél

Hírek
A fenntarthatóság egyre jobban felértékelődik a beruházások és befektetések terén is, ezt bizonyítja, hogy a K&H felelős befektetések csoportjába tartozó alapok vagyona egy év alatt 44 százalékkal 156 milliárd forintra gyarapodott.

Továbbra is vannak olyan gazdasági tényezők, mint például az olaj árának alakulása, vagy a bizonytalan kamatkilátások, melyek a befektetések alakulását is erősen befolyásolják, ugyanakkor vannak olyan célpontok, amelyek stabilan egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. „Ezek közé tartoznak a fenntarthatóságot szem előtt tartó, felelős befektetések. Mind a privát banki ügyfelek, mind az intézményi befektetők egyre nagyobb figyelmet fordítanak az ilyen vállalatokba fektető megoldásokra

– mondta Ábrahám András, a K&H privát bank vezetője.

A szakember a PwC tanácsadó cég friss felmérését idézve azt is elmondta, hogy bár az idei évben a kockázati- és magántőkéből származó klímatechnológiai beruházások 40 százalékkal csökkentek – mindenekelőtt a gazdasági bizonytalanság és a geopolitikai konfliktusok mérsékelték a befektetői bizalmat. A beruházások csökkenése inkább a piaci körülményeket, vagyis a bizonytalanságot képezi le, nincs szó arról, hogy a klímatechnológiai beruházások veszítettek volna a népszerűségükből. Sőt, ezen beruházások részaránya tovább emelkedett az induló beruházások között, a 2018-as 7 százalékról 10 százalékra. A befektetési alapok szempontjából pedig várhatóan a jövőben is népszerűek lesznek az olyan célpontok, amelyek a fenntarthatóságra koncentrálnak.

Boom a felelős befektetéseknél

A pénzintézet már négy évvel ezelőtt bővítette a kínálatát felelős befektetésekkel. Ezeknek az alapoknak a lényege, hogy az őket kezelő portfóliómenedzserek a pénzügyi szempontok mellett a környezeti és társadalmi tényezőket is mérlegelik a vásárlásoknál.

Az úgynevezett felelős befektetési alapokat alkotó különböző részvények esetében megnézzük, hogy az adott vállalatnak mekkora az ökológiai lábnyoma, milyen környezeti hatása van a tevékenységének. Azt is vizsgáljuk, mennyire veszi figyelembe a társadalmi normákat, milyen vállalatirányítási rendszerrel rendelkezik, mennyire átlátható működést folytat

– tette hozzá Oraveczné Németh Ildikó, a K&H Alapkezelő vezetője.

Egyebek mellett a fosszilis energiahordozók kitermelésével, értékesítésével foglalkozó vagy éppen fegyvereket gyártó vállalatok részvényei sem kerülhetnek be a felelős befektetések közé. Továbbá nincs helye az alapokban az olyan országok állampapírjainak sem, amelyek nem törődnek a fenntarthatósági alapelvekkel, valamint ki vannak zárva a célpontok közül a nemzetközi szankciókkal sújtott országokhoz köthető államkötvények is.

A bank a felelős befektetésekhez tartozó alapok vagyona idén október végén 156 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 108 milliárd forinttal, amely igazolja, hogy a megtakarítók is egyre tudatosabban mérlegelnek és a hozamok mellett fontosnak tartják a fenntartható jövő irányába mutató törekvéseket.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink