Bokszolói pofonok a macroni globalizmusnak

Hírek

Ha sok embert sokszor, sokáig vernek, megesik, hogy végül valaki visszaüt. Ez történt 2019 januárjában is, amikor Párizs 1. kerületében a sárgamellényeseket éppen oszlató, pajzzsal és arcvédővel ellátott csendőrökkel szembe fordult az egyik tüntető, és nagy lendülettel, puszta kézzel nekik rontott. Úgy verte őket, mint a répát, pillanatok alatt betalált a pajzs és az álarc mögé is. Az eseményről készült videón látszik a döbbenten hátráló rendfenntartók zavarodottsága.

A férfit sem a helyszínen, sem Párizsban nem sikerült elfognia az elkövető után egyre aktívabban érdeklődő rendőri erőknek – számol be a Le Parisien. A tekintélyes fővárosi orgánum kiemelt hírként kezeli a szokatlan esetet.

Az internetes fórumokon keresztül hamar híre ment, ki az, akit keresnek: a titokzatos pofozkodó nem más, mint Christophe Dettinger félnehézsúlyú professzionális bokszbajnok, aki a francia bajnokság győztese volt 2007-ben és 2008-ban; korábban is komoly babérokat aratott már a 91 kiló alatti súlycsoportban. Dettingert „Gitan de Massy”-ként emlegetik, utalva jenis (svájci cigány népcsoport) származására. A bujdosók kenyerét két napig rágcsáló, magát január 9-én a rendőrségen feladó bajnokból kisebb nemzeti hős lett. Hívei több mint 113 ezer eurót gyűjtöttek össze a bajnok és családja számára, ám a bíróság nem egyezett bele, hogy óvadékkal szabad lábon védekezhessen. Január 11-éig 1,6 millióan látták az egyik videomegosztón közzétett üzenetét, melyben magyarázatot ad tettére.

„Rosszul reagáltam” – fogalmazott, de az is hozzátette: „megvédtem magam”. A bokszoló „Drága sárgamellényes barátaim!”-ként szólítja meg a tüntetőket, bemutatkozik és elmondja: mind a nyolc, a sárgamellényesek által szervezett tüntetésen részt vett eddig, az első kis útlezárásoktól kezdve az országos megmozdulásokig. Párizsban azon a szombati napon valamennyi tüntetést látta, így tanúja volt „a megtorlásnak”, ahogy a rendőrök „könnygázt fújnak az emberekre és bántalmazzák őket”, látta a gumilövedékek által megsebesített embereket, „a könnygázzal lefújt nyugdíjasokat”. Elmondta: épp olyan adófizető, mint más, dolgozik, nehezen jön ki a pénzéből a hó végére; ha cselekszik, azt „a gyermekeim jövőjéért, a nyugdíjasokért, az egyedül álló nőkért” teszi. Érzi a nép dühét, mely az elnöknek és a minisztereknek szól, a kormányzatnak, mely „rajtunk, a kicsiken hízik és élősködik, rajtunk, akik fizetünk” Kiemeli: büszke arra, hogy francia, és nem szélsőbalos vagy szélsőjobbos, csak egyszerű állampolgár.

A bokszoló ügyét február 13-án tárgyalja a bíróság, addig előzetes letartóztatásban várja sorsát.

Borítófotó: Rohamrendőrök és a sárgamellényesek összecsapása Párizsban 2019. január 5-én (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink