Black Friday: az adathalászok is örülhetnek

Hírek Figyelo.hu

A Black Friday potenciális vadászterület a digitális csalók és az adathalász támadások számára – hívta fel a figyelmet a Sophos közleményében.

Van néhány egyszerű módszer, amivel megelőzhető a baj:

  • Jelszókezelő használata: a hosszú, erős és egyedi jelszavak alapvető fontosságúak.
  • A többlépcsős hitelesítés is a biztonságunkat védi.
  • A HTTPS-en keresztül érdemes engedélyezni a DNS funkciót.
  • Ne ignoráljuk a figyelmeztetéseket a hamisított tanúsítványról, mert a felelősség ránk hárulhat.
  • A mobilbank szolgáltatásoknál a mobiltelefonos adatcsomagra való átváltás is hasznos lehet.

A kockázatok továbbra is jelen vannak és van még mit tenni. Túl sok esetben a biztonság megőrzésének nagy része még mindig a felhasználó vállain nyugszik. Az internetezőknek a magukat csomagkézbesítő cégnek vagy hasonló vállalkozásnak kiadó adathalász e-mailektől is óvakodniuk kell.

Fotó: Getty Images

Az online gyártóknak és forgalmazóknak, illetve a technológiai megoldásokat és szolgáltatásokat biztosítóknak, illetve a kiberbiztonsági iparnak meg kell érteni és a megoldani a továbbra is fennálló biztonsági hiányosságokat – különösen azokat, amelyeket a felhasználók maguk nem láthatnak könnyen – mert ha nem kezeljük most a problémákat, még inkább hátrányban leszünk, amikor a digitális támadók új módszereket találnak a kizsákmányoláshoz vagy új gyenge pontokat fedeznek fel” – fogalmazott Chester Wisniewski, a Sophos vezető kutatója.

Jó hír azonban, különösen a forgalmas online vásárlási időszakokban, hogy a weboldalaknak már a 95 százaléka titkosított, a többi pedig nem jelenthet nagy kockázatot. A nyilvános wifiktől sem kell tartani, mert a támadás csak akkor valósulhat meg, ha a csaló a célpontja fizikai hatótávján belül tartózkodik.

Ha valaki online vásárol, akkor a Black Friday-akciók idején is igaz az, ami bármikor máskor:

fontos fizetés előtt meggyőződni a webshop megbízhatóságáról, és a többi kereskedőnél látott ár töredékéért hirdetett termékek esetében érdemes gyanakodni. A jogsértő webáruházak ellenőrizhetők, illetve nem árt azzal is tisztában lenni, hogy a fogyasztónak milyen jogai vannak, ha mégsem tart igény a megvásárolt termékre

– tájékoztatott a Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete.

Az idei bevásárláskor a legtöbb helyen megnövekedett szállítási idővel lehet számolni, ezért főleg a külföldi webshopok esetében annak is érdemes fogyasztóként utána járnunk, hogy mikorra várható a termékek érkezése. Ha valaki karácsonyra vásárol meglepetést, könnyen kicsúszhat az időből. A legtöbb helyen pont emiatt már fel vannak tüntetve az előrendelhető és a készleten lévő termékek, illetve a várható beérkezési idők is.

Black Friday: hideg fejjel kell csinálni

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink