Biztonságos és kényelmes a biometrikus azonosítás

Hírek Figyelo.hu

A Visa globális fizetési technológiai társaság által készített új kutatás szerint növekszik a fogyasztói igény a biometrikus fizetések iránt – áll a Világgazdaság oldalán.

A megkérdezettek 90 százaléka az ujjlenyomat-felismerést tartja a legbiztonságosabb hitelesítési formának, ezt szorosan követi a retinaazonosítás. A kényelem szintén nagy szerepet játszik a biometrikus megoldások növekvő népszerűségében, hiszen

majd minden ötödik vásárló (19 százalék) szakította meg már online vásárlását, mert nem emlékezett a jelszavára.

A kutatás felfedett olyan lehetséges biztonsági kockázatokat is, mint például az adat- és személyazonosság-lopás vagy a csalárd tevékenységek.

Az online vásárlók 12 százaléka minden, 61 százalékuk pedig több fiókjához is ugyanazt a jelszót használja,

így egy esetleges hekkertámadás esetén több visszaéléssel szemben is védtelenné válnak az ügyfelek. Míg az egyszer használatos jelszavakkal (egyszeri számsorozatok) kiküszöbölhető a különböző jelszavak fejben tartása, a magyar fogyasztók 47 százaléka továbbra is aggódik amiatt, hogy ezt az autentikációs módot használva egy vásárlás során, több egymás utáni sikertelen kísérlet után kizárhatja magát a számlájáról. Ezzel szemben a megkérdezettek úgy vélik,

a biometrikus adatok gyorsabban (63 százalék) és könnyebben használhatók (64 százalék), mint a jelszavak.

Annak ellenére, hogy a technológia még gyerekcipőben jár, Magyarországon sokan használták a biometrikus azonosítás formáit: a vásárlók 59 százaléka próbált már ki ujjlenyomat-felismerést.

.

Borítókép: GreenTech, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink