Biztonság Hete – A gyermekek biztonsága az első

Hírek Tóth Balázs
Már 75 ezer diák vett részt az elmúlt években a Biztonság Hete rendezvénysorozatain és több mint 3,5 millióan tekintették meg a programhét videóit a közösségi felületeken. Az idei eseménysorozat fő témája a biztonsági öv használata. Ezt szerdán fokozottan ellenőrzi a rendőrség – hangzott el a hetedik alkalommal megrendezett Biztonság Hete programjainak nyitóeseményén.

Ma már a nemzeti alaptanterv része a biztonságos közlekedésre való oktatás – emelte ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tartott hétfői sajtótájékoztatón az idei Biztonság Hetét megnyitó rendezvénysorozat kapcsán Rétvári Bence miniszterhelyettes, belügyminisztériumi államtitkár. Az államtitkár szerint már az alsó tagozatban fontos felhívni a figyelmet a közlekedési szabályokra, de az egész iskolai tananyagban szerepelnek erre vonatkozó ismeretek. Az államtitkár megerősítette, hogy a KRESZ szigorítása elkezdődött, és továbbra is fókuszban van a közlekedésbiztonság növelése. Magyarországon évente mintegy 14-15 ezer közlekedési baleset történik. Ezekben a balesetekben 1000-1500 gyermek sérül meg, aminek fő oka a helytelen szállítási mód, a biztonsági eszközök mellőzése vagy azok helytelen használata – emelte ki Óberling József rendőrezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (OBB) ügyvezető elnöke.

Erdős Mihály, a Magyar Biztosítók Szövetsége elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy immár hetedik éve igyekszik a MABISZ és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (OBB) az iskolakezdés idején felhívni a figyelmet a közlekedésbiztonság fontosságára. Mára már több mint húsz társadalmi szervezet csatlakozott a Biztonság Hete rendezvénysorozathoz. Először csak Pest megyében, később az egész országra kiterjedően rendezték meg, majd tavaly óta már a nemzetközi színtérre is kilépett. Ezen a héten Magyarország mellett Ausztria, Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovénia biztosítói, közlekedésbiztonsági szervei, illetékes hatóságai és oktatási intézményei a Child Safety program keretében közös akciókkal hívják fel a figyelmet a gyermekek biztonságára, elsősorban a közúti forgalomban. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzmegelőzési Bizottságának a célja, hogy a megelőzésnek köszönhetően minél kevesebb baleset történjen – közölte a bizottság ügyvezető elnöke. Biztonságtudatos állampolgárok nevelését kell elérnünk, ezért fontos a gyermekek korai képzése és rajtuk keresztül a szülők oktatása is. Évente 7000 lakástűz keletkezik, amelyekben többnyire gyermekek is megsérülnek, ezért kiemelten fontos a megelőzés és az edukáció – emelte ki Fülep Zoltán, ezért is csatlakoztak már a kezdeteknél a Biztonság Hete programsorozathoz. Christián László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási rektorhelyettese beszédében köszönetét fejezte ki a szervezőknek, és egyúttal felhívta figyelmet arra, hogy a legtöbb baleset tudatos viselkedéssel, odafigyeléssel elkerülhető, ezért az oktatás szerepe kiemelkedően fontos.

Az idei Biztonság Hete eseménysorozatra szeptember18-23. között kerül sor. A héten minden megyében iskolai programok, családi napok, balesetmegelőzési bemutatók zajlanak. A tematikus hét záróeseménye a zsámbéki Driving Camp-ről jelentkezik, szeptember 23-án, a NIT Hungary „5 tengelyen biztonságban” verseny és családi nap rendezvényével együttműködve.

Borítókép: Fotó/ MTI/ Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink