Bizonyították: a balliberális réteg uralja a szociológiát

Hírek
Kutatás bizonyítja a liberális és radikális-baloldali túlsúlyt a szociológia tudományában. A Seton Hall University professzora, Mark Horowitz által vezetett kutatás a “Szociológia szent áldozatai és a tudás politikája” címmel jelent meg a The American Sociologist nyári számában.

A tanulmányból kiderül, hogy csupán két százaléka a megkérdezett szociológusoknak tartja magát politikailag konzervatívnak. Ezen felül még két százalékuk tartja magát libertariánusnak, valamint 13 százaléka a kutatásban résztvevőknek mondta, hogy politikai értelemben mérsékelt.

A Campus Reform kereste fel Horowitzot, aki elmondta: a kutatás célja az volt, hogy ráébressze az értelmiséget: mekkora befolyással vannak saját politikai nézeteik tudományos munkásságukra. Ezért e-mailben tettek fel kérdéseket 479 teljes állású szociológus professzornak. A kérdések között szerepelt egy, amelyben öt politikai irányzat (radikális, liberális, mérsékelt, libertariánus és konzervatív) közül választhattak a megkérdezettek.

A válaszadó szociológusok 83 százaléka vallotta magát radikálisnak vagy liberálisnak. Elképesztő többségű ez a baloldali, pontosabban szélsőbaloldali gondolkodásnak a tudományágban. Ezzel összefüggésben a kutatók kimutatták azt is, hogy a tudósok politikai beállítottsága közvetlen hatással van a szociológiai vitákra.

A szociológiában tehát annyira elterjedt a baloldali, szélső-baloldali gondolkodás, hogy az már egyértelműen befolyásolja a tananyagot és a tanárok kutatási témáit. Nem beszélve az egyetemekről kikerülő diákok világnézetét.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink