Bizakodásra adhat okot a német gazdaság teljesítménye

Hírek
A vártnál jobban alakultak a német gazdaság teljesítménymutatói augusztusban, bár a szolgáltatóiparban kissé lassult a növekedési ütem és romlott az üzleti bizalom vállalkozások körében a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett előzetes felmérése szerint.

A német feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) augusztusra vonatkozóan az IHS Markit felmérésében már a nyolcadik egymást követő hónapban jelezte a teljesítmény zsugorodását, bár az előző havinál kissé csekélyebb mértékben: a mutató 43,6 pontra emelkedett a hét éves mélypontnak számító júliusi 43,2 pontról.

Elemzők a feldolgozóipari teljesítmény további romlását, a BMI 43,0 pontra csökkenését várták augusztusra.
A beszerzésimenedzser-index 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedési ütemét, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodásának a mértékét számszerűsíti.

A feldolgozóiparban a megrendelések április óta a legnagyobb mértékben csökkentek az előző havihoz képest, a megrendelés-állomány tovább mérséklődött, a foglalkoztatás 2012 júliusa óta a legnagyobb mértékben csökkent.

A szolgáltatóiparban tovább növekedett ugyan a teljesítmény, bár az előző havinál kisebb mértékben, mégpedig hét hónapja a legkevésbé. A szolgáltatóipari BMI előzetes augusztusi értékbe 54,5 pontra csökkent a júliusi 54,5 pontról. Elemzők jóval nagyobb visszaesést, 54,0 pontot vártak augusztusra.

Az ágazatban az új megrendelések csak szerény mértékben gyarapodtak augusztusban, elsősorban az exportmegrendelések csökkenése miatt. A megrendelés-állomány összességében január óta első alkalommal csökkent az előző havihoz képest. A foglalkoztatás hét hónapja a legkisebb mértékben növekedett a német szolgáltatóipari ágazatokban. Az ebben a szektorban tevékenykedő vállalkozások bizalmi indexe 2014 októbere óta a legkisebb értéket érte el augusztusban.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI 51,4 pontra emelkedett augusztusra vonatkozóan a júliusi 50,9 pontról, meghaladva az 50,5 pontos elemzői várakozásokat.

Mindazonáltal a német vállalatok jövőben várakozásait számszerűsítő mutató 2014 óta az első alkalommal negatívba fordult.

Phil Smith, az IHS Markit vezető közgazdásza a németországi felmérés megállapításait kommentálva elmondta: „a német gazdaság továbbra is kétsebességes pályán halad, a szolgáltatóipar teljesítménye éppen hogy kiegyenlíti a feldolgozóipar teljesítményhiányát. A kompozit mutató javult ugyan, de nem elegendő mértékben ahhoz, hogy eloszlassa a GDP harmadik negyedévi zsugorodásával szemben felmerült aggályokat. Különösen ha figyelembe vesszük a jövőbeni várakozásokat tükröző mutatók romlását is”. Rámutatott: „a megrendelésekben mutatkozó csökkenés hatása már kezd átgyűrűzni a munkaerőpiacra is. A kapacitáskihasználási kényszer enyhülését és az üzleti bizalom romlását tükrözve a foglalkoztatás növekedése gyakorlatilag megrekedt”.

 

Borítófotó: Óriási söröskancsó és egy oroszlánfigura díszíti a Paulaner (b) és a Loewenbraeu sörsátor tetejét a 186. müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest megnyitója előtt 2019. augusztus 14-én. Az idei sörünnepet szeptember 21. és október 6. között rendezik. (MTI/EPA/Philipp Guelland)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink