Bitcoin? Ethereum? Á, dehogy: kriptorubel

Hírek
Orosz sajtóinformációk szerint Putyin életre hívná az „orosz, állami Bitcoin-t” – hát ezért szerették volna az oroszok betiltani nemrég olyan hevesen a Bitcoin-t?

Oroszországi sajtóértesülések arról szólnak, hogy Vlagyimir Putyin elnök úgy határozott: megcsinálják az orosz virtuális pénzt. A kriptorubel viszont másként működik majd, mint a jelenlegi kriptopénzek. Ezt az értesülést az orosz kommunikációs miniszter is megerősítette a helyi lapoknak – írja a CoinTelegraph, az egyik legismertebb kriptopénzekkel foglalkozó portál.

A lényeg ugyanis, hogy ezt majd nem bányászhatja akárki, sőt nem is bányászni fogják, hanem egyszerűen piacra dobják. A kibocsátás csak és kizárólag állami, kormányzati szervek monopóliuma lesz, igaz, a Bitcoinhoz és társaihoz hasonlóan a hamisíthatatlan blockchain technológia lesz az új pénz alapja is, ezért technikailag a hamisítástól igen jól „védhető” csereeszköz válhat belőle.

A tervek szerint ráadásul ha kriptorubel tulajdonosa nem tudja majd igazolni, hogyan került hozzá az e-deviza, akkor 13 százalékos adót kell utána fizetnie, és szintén 13 százalékos adó vonatkozik majd az árfolyamváltozás révén lecsapódó egyéni nyereségre is…

Tehát a Bitcoin továbbra is tiltott marad Oroszországban, és olyan e-pénz érkezik, amely felett totális kontrollt gyakorolhat a Kreml. Kérdés, hogy mennyire lesz népszerű az új, állami kriptovaluta a szabadságvágyukról ismert kriptopénz-rajongóknak.

Borítófotó: rantt.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink