Bitcoin a hullámvasúton

Hírek
Egyes pénzügyi szakértők szerint egy piramisjáték-gyanús történet a kriptovaluta jelenség, míg mások szerint a nagy megmentő, az új csodapénz, ami minden állam felett áll, így az igazi szabadság szimbóluma, a jövő záloga. Nagy bukta vagy a XXI. század befektetése? Nézzük, hogy állunk? És hogy jön ide Észak-Korea?

Az előző hét nap leforgása alatt a világ legmeredekebb hullámvasútja is kellemesebb utazást nyújtott, mint Bitcoin befektetőnek lenni. Kínában a kriptopénzek betiltásáról pletykálnak, a neves JP Morgan befektetési bank vezérigazgatója pedig öt pontban foglalta össze, miért nem hisz a gyanús, szerinte fundamentális értékkel nem igen bíró kriptovalutákban.

Igazságot tenni nem szeretnénk a „hívők és a nem hívők közt” hiszen mindkét forgatókönyv és valami köztes állapot is elképzelhető. Inkább felidézzük az elmúlt napok történését, majd döntse el mindenki maga, hogy mit gondoljonn: rohanjon Bitcoint, Ethereumot vagy mást vásárolni, vagy nézze messziről az eseményeket…

A JP Morgan vezetője, az egyik legnagyobb pénzügyi szakértő, Marko Kolanovic írása borzolta a kedélyeket pár napja. Egy új eszközosztály vagy egy piramisjáték a kriptopénz? – ezzel a felütéssel indítja a JP Morgan vezetője írását, ami egy nappal a bank vezérigazgatójának szavai után jelent meg – idézi a Portfolio. A Zerohedge által teljes egészében közölt rövid állásfoglalásában a stratéga a befektetést övező legfontosabb kockázatokra akar rámutatni és öt kérdést tesz fel: Mik is egyáltalán a kriptodevizák? Devizának számítanak a kriptopénzek? Vagy esetleg nyersanyagnak?

Csődbe tudnak menni? Piramisjátékok? Mint az lenni szokott, már a kérdések is sokat mondanak a válaszok tekintetében.

Marko Kolanovic e kérdéseket meg is válaszolja: szerinte elképzelhető, hogy a kriptodevizát előállító egyes technológiák nagyon értékesek lesznek, azonban azok kínálatát nem felügyeli a jegybank, éppen a tőkeszabályozás kikerülésére, adóelkerülésre és a darkweben végrehajtott tranzakciók lebonyolítására alkalmasak. Kolanovic szerint pedig a kriptodevizákat nem lehet megbízhatóan értékelni (nincs mögötte fundamentális gazdaság, ami meghatározza a termékek és szolgáltatások keresletét és kínálatát, nincs mögötte infláció, nincs kamatkülönbözet), miközben jelentős szélsőséges kockázatok övezik, amelyek elsősorban a szabályozásból, esetleges betiltásból fakadnak.

Ha a kriptopénzeket olyan mértékben kezdenék el használni, hogy versenyre kelnek bizonyos országok fizetőeszközével, akkor rövid időn belül elkezdenék ezeket szabályozni vagy tiltani – állítja. „Ha nem is veszélyeztetné a kormányok monetáris kiváltságait a kriptopénz, akkor is elég zavaróvá válhat a döntéshozók körében, mivel alkalmas a tőkeszabályozás és adófizetés kikerülésére. Láttunk már ilyen reakciót kormányok részéről, legutóbb Kínában és a trend valószínűleg tovább folytatódik, egyre többen fognak lecsapni a kriptodevizákra” – fejtegeti Marko Kolanovic. Ráadásul szeptember elején olyan hírek is elterjedtek, hogy Kína betiltaná a Bitcoint. Sőt Kolanovic úgy látja: az egész kriptopénz-piac párhuzamot mutat a csaló piramosjátékokkal. Szerinte az első bányászok óriási összegekhez juthatnak, míg később a bányászat egyre nehézkesebb, a belépők haszna folyamatosan csökken, majd egyszerűen nem éri meg bányászni, ami a rendszer végét jelezné. Egy ilyen piramisjáték esetén kialakul egy olyan út, hogy a "befektetők" kikerülik az eredeti láncot és elindítanak egy saját láncot. Vagyis a kriptodevizák rendszere jelenleg úgy működik leegyszerűsítve, hogy amint jövedelmezőbb új kriptopénzt indítani, mint a meglévőt bányászni, akkor új "devizák" születnek. És ez a folyamat addig tart, amíg van megfelelő hajlandóság, akarat és tájékozatlan vásárlók – következtet a JP Morgan vezére.

Ha mindez nem lenne elég: állítólag Észak-Korea május óta titokban Bitcoint kezdett bányászni állami pénzen!? A CNBC szerint egy közvetve a CIA által pénzelt kémcég kutatása azt állítja: Észak-Korea új üzletbe fogott: május közepén az állam elkezdett Bitcoint bányászni…

Borítókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Ezek is érdekelhetnek

További híreink