Bíróság elé állítják Kárpátalján a májusi magyarellenes provokáció résztvevőit

Hírek
Kárpátalja megye ügyészsége hazaárulás gyanúja miatt vádat emelt két ukrán állampolgárságú személy ellen, akiknek közük lehetett a Nagyszőlősi és Beregszászi járásban még májusban kihelyezett magyar nyelvű provokatív táblák felállításához – írja a karpatlja.ma hírportál.

Az etnikai konfliktus gerjesztését célzó feliratok miatt azonnal tiltakozott a két magyar párt, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetsége (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Sövetség (UMDSZ). Mint írták, a helyesírási hibáktól hemzsegő ormótlan táblákat úgymond a magyar nyelv védelme érdekében helyezték ki ismeretlen tettesek, de a rikító színösszeállítás, a helytelen szóhasználat arról pedig tanúskodott, hogy alkotóit és megrendelőit nem a kárpátaljai magyarság soraiban kell keresni.

Az egyes kijevi hírportálokon megjelent, majd kárpátaljai ukrán internetes orgánumok által átvett tudósítások arról szóltak, hogy a táblák kihelyezését a KMKSZ és az UMDSZ kezdeményezte, és a két szervezet képviselőinek szájába pedig a kárpátaljai magyarság autonómiájával kapcsolatos, soha el nem hangzott nyilatkozatokat adtak.

Az így készült anyagok rögtön megjelentek az orosz szimpatizáns hírfelületeken, s ukrán–magyar etnikai konfliktust generáltak.

A két párt a kárpátaljai magyar közösség ellen irányuló durva provokációnak minősítette az akciót, és felszólította a rendvédelmi szerveket, hogy a táblákat távolítsák el, találják meg és vonják felelősségre a provokátorokat.

A kárpátaljai magyar hírportál friss tudósítása nem említ neveket, csak azt, hogy vádat emeltek két ukrán állampolgár ellen, s ha a gyanú beigazolódik, a két személy 12-től 15 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat nyomozása alapján a feltételezett elkövetők Oroszországból érkező utasításokat követtek – írja a Kárpátalja Ma.

Borítókép: karpatalja.ma

Ezek is érdekelhetnek

További híreink