Bíróság elé áll Theresa May utódjelöltje

Hírek
Boris Johnsont a brit EU-tagságról rendezett népszavazás kampányában tett kijelentéseiért idézik be.

Bíróság elé kell állnia Boris Johnson volt brit külügyminiszternek, a keményvonalas Brexit-tábor zászlóvivőjének, Theresa May távozó miniszterelnök egyik utódjelöltjének a brit EU-tagságról rendezett népszavazás kampányában tett kijelentéseiért.

Az eljárást egy magánvádló kezdeményezte Johnson ellen a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága előtt, közhivatali tisztséget betöltő személy által elkövetett visszaélés címén.

Az eljáró bíró szerdán kihirdetett végzésében úgy rendelkezett, hogy Johnsonnak meg kell jelennie a magisztrátusi testület előtt, és utána az ügy magasabb, koronabírósági szintre kerül tovább.

Az eljárás központi elemét képezi az a sokat bírált és hivatalosan is cáfolt állítás, hogy Nagy-Britanniának az EU-tagság heti 350 millió fontjába (130 milliárd forint) kerül.

Ez szerepelt hatalmas betűkkel Johnson világszerte ismertté vált kampánybuszának oldalán is.


A Nagy-Britanniának az Európai Unióból kilépéséért kampányoló Boris Johnson volt londoni polgármester (b) egy hallal a kezében a legnagyobb londoni halpiacon 2016. június 21-én. Nagy-Britanniában június 23-án tartottak népszavazást az ország esetleges kiválásáról az Európai Unióból. (MTI/EPA)

 

Borítókép: A Nagy-Britanniának az Európai Unióból kilépéséért kampányoló Boris Johnson volt londoni polgármester (k) egy hallal a Sam Cole élelmiszercsoport egyik üzletében, a kelet-angliai Lowestoftban 2016. június 16-án. Nagy-Britanniában június 23-án tartanak népszavazást az ország esetleges kiválásáról az Európai Unióból. (MTI/EPA)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink