Bevándorláspárti szervezeteket támogat az Európai Bizottság

Hírek
Az Európai Unió számos civil szervezetet támogat szerte a kontinensen. Egy januári, az Európai Parlament számára készített jelentésből viszont kiviláglik, hogy a legbőkezűbb támogatásokat bezsebelő szervezetek vagy baloldali politikusok vezetése alatt állnak vagy a migrációt (olykor tevőlegesen is) segítik – írja a Mandiner.

Becslések szerint az Európai Bizottság az éves uniós költségvetés mintegy 1,7%-át juttatja különféle nem kormányzati szervezetekhez (NGO-khoz). Az Európai Parlament ezért időről időre vizsgálat alá vonja az uniós források kifizetését. Legutóbb a Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) adott megbízást a Blomeyer&Sanz tanácsadócégnek, hogy készítsen jelentést a nem kormányzati szervezeteknek juttatott uniós források helyzetéről. Utoljára 2010-ben zajlott ilyen átvilágítás. Az idén januárban bemutatott tanulmány számos problémára felhívja a figyelmet.

Nem tisztázott, kik kaphatnak támogatást

Az Európai Unióban nincs egységes szabályozás a nem kormányzati szervezeteket illetően, így az NGO-k definíciója tagállamonként változó, éppen ezért előfordulhatnak olyan esetek, amikor olyan szervezetek jutnak támogatásokhoz, melyek a tevékenységi területükbe tartozó országokban nem is számítanak NGO-nak.

Átláthatatlan finanszírozás

Számos adminisztratív hiányosságot is feltártak a pályázati források átláthatóságával és ellenőrizhetőségével kapcsolatban. Ezt alapvetően a Pénzügyi Átláthatósági Rendszer (FTS) hivatott biztosítani, amelyben a Bizottság minden évben közzéteszi az uniós finanszírozásban részesült szervezetek adatait. Az FTS adatai azonban sok esetben hiányosak és égető problémaként jelentkezik, hogy azokból csak a megítélt összegeket lehet megismerni, a tényleges kifizetéseket nem lehet ellenőrizni. 

Hasonló problémákat azonosítottak az Átláthatósági Nyilvántartás (TR) működése kapcsán is. A TR elviekben „azokat a szervezeteket, illetve érdekcsoportokat tartja számon, amelyek befolyásolni kívánják az uniós jogalkotást és az uniós szakpolitikák végrehajtását”. A vizsgálat sommás értékelése szerint azonban a TR jelenlegi formájában nem hajt érdemi hasznot, ugyanis a szervezetek regisztrációja nem kötelező, hanem teljesen önkéntes alapon történik és bármiféle szankció hiányában többször is előfordult már, hogy egyes szervezetek nyilvánvalóan valótlan információkat adtak meg magukról.

Etikátlan szervezetek támogatása

A tanulmány által azonosított harmadik problémakör a pályázati szabályzatok szerint kizárási oknak minősülő etikai és szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vétségek megítélése során jelentkezik. A vizsgálat konkrétan hivatkozik az Oxfam brit segélyszervezet körül kialakult botrányra, mely amiatt pattant ki, hogy a szervezet munkatársai szexuális visszaéléseket követtek el Haitin. A Bizottság csak azt követően tett konkrét lépéseket, hogy az ügy felkorbácsolta az európai közvéleményt.

Ezt követően a Bizottság az uniós forrásokból támogatott valamennyi segélyszervezetet felszólította, hogy tegyen lépéseket hasonló visszaélések megelőzése érdekében és ezekről tegyen jelentést a Bizottság felé. A jelentés szerint azonban a Bizottság általánosságban véve még így sem proaktív az etikai vétségek megelőzése területén.

Egyértelmű a baloldali és migránspárti túlsúly

A vizsgálatban nevesített 39 szervezet mintegy 40 százalékát egyetemek és tudományos kutatóintézetek teszik ki, míg a fennmaradó, körülbelül 60 százalékot különféle humanitárius tevékenységet végző szervezetek alkotják.

A politikai elfogultságot jelzi, hogy 8 támogatott szervezet vezető pozícióját is ismert baloldali politikusok töltik be. A „fenntartható demokratikus fejlődést” világszerte támogató European Center for Electoral Support (ECES) vezetője például az a Monica Frassoni, aki az Európai Zöld Párt jelenleg is hivatalban lévő társelnöke is egyben, persze jobboldali politikus által vezetett szervezet nincs közöttük.

A támogatott szervezetek között bőven akadnak bevándorláspárti és azt segítő szerveződések is, például a volt dán szociáldemokrata miniszterelnök, Helle-Thornig Schmidt vezette Save the Children Fund rendszeresen kerül konfliktusba az olasz hatóságokkal amiatt, mert hajóik Földközi-tengeren végzett tevékenységükkel lényegében az illegális embercsempészek munkáját segítik. Az International Rescue Committee (IRC) vezetője, a brit munkáspárti ex-külügyminiszter, David Milliband korábban pedig azt javasolta, hogy az Európai Unió tagállamai vegyenek át több mint félmillió menekültet a közel-keleti és afrikai országoktól.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink