Bevándorlási különadó: itt a határidő

Hírek
A bevándorlási különadóról szóló első bevallást szeptember 17-ig kell benyújtani, és a 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetni. Szakértők szerint pár száz milliós bevételt jelenthet ez az államkasszának.  

A bevándorlási különadót a bevándorlást segítő szervezeteknek kell fizetni – közölte a Pénzügyminisztérium. A PM dokumentumából az is kiderül: tekintettel arra, hogy a törvényben meghatározott határidő munkaszüneti napra esik, hétfőn kell benyújtani a bevallást, és megfizetni augusztus 25. napjától 31. napjáig tartó időszakban nyújtott bevándorlást segítő tevékenység támogatása után az adót.
 
A kötelezettségek betartását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fogja ellenőrizni. Az adóhivatal a szabályokat következetesen számon fogja kérni szereplőkön, az adót ugyanis minden érintettnek le kell rónia.
 
A bevándorlási különadó éppúgy Magyarország biztonságát és védelmét szolgálja, mint a határkerítés, a megerősített határvédelem, illetve a jogi határzár. Mindazonáltal különadóból származó összes bevétel címkézett bevétel, azaz kizárólag határvédelmi feladatok ellátására használható fel – közölte a PM. 

Egyébként a 2019-es költségvetési előirányzatban összesen 14 milliárd forint szerepel a “tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások” soron, ez az a tétel, amihez hozzá kellene járulniuk a nyilvánosság felhasználásával a bevándorlást segítő  szervezeteknek.  Szakértők szerint pár száz milliós bevételt jelenthet ez az államkasszának.

Borítófotó: MTI/Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetnek

További híreink