Beüthet az ár-bér spirál a cégeknél

Hírek Figyelő
Egyre erősödik a munkaerőpiaci bérfeszültség: derült ki az országos HR Radar felmérésből. A friss adatok megmutatják, milyen kihívásokkal kell szembenézniük 2023-ban a munkáltatóknak, és milyen válaszlépéseket terveznek többek között az ár-bér spirál okozta feszültségek kezelése.

Idén is elindította nagyszabású országos benchmark felmérését a Behaviour magazin és a Valoro Consulting. A HR Radar a 2023-ban várható kihívásokat vizsgálja, amelyek stratégiai fontosságúak lehetnek a hazai vállalatok és döntéshozóik számára. A felmérésben megkérdezett 287 HR-szakember és vezető véleménye alapján az idei év legnagyobb kihívása az ár-bér spirál okozta feszültségek megoldása lesz, amellyel a cégek közel 70 százaléka küzd. Ugyanakkor a munkaerőhiány még mindig sújtja a cégeket, ezért az egyik legnagyobb kihívás továbbra is a munkaerőmegtartás lesz.

A munkaerőhiány leküzdése érdekében a felmérés alapján minden második cég készül átalakítani a bérezési rendszerét, ráadásul a cégek jóval nagyobb aránya (46 százaléka) tervez bővüléssel, mint leépítéssel a következő 12 hónapban, 33 százalékuk pedig minőségi cseréket tervez. Mindezek miatt továbbra is kiemelt fontosságúak, 80 százalékos eredményt mutatnak a munkaerő bevonzására és megtartására irányuló intézkedések. A legnagyobb mértékben az Üzleti szolgáltatások (70 százalék), az IT-szektor (68 százalék), valamint a logisztika és közlekedési szektor (67 százalék) számol bővüléssel.

A továbbra is feszült munkaerőpiaci helyzetből adódó gazdasági helyzet erősen indikálja a bérezési rendszer újragondolását, de egyre nagyobb fókusz kerül a vezetők fejlesztésére és a megfelelő visszajelzés-kultúra, valamint a közösségek megtartó, motiváló erejére. Jelentős versenyhátrányt okozhat a cégeknek, ha a vezetők szerepét nem ismerik fel a megtartásban, ezért a vezetői tréningek mellett az átfogó fejlesztésekre, és valódi kultúraváltásra is komoly figyelmet szükséges fordítani.

Az elmúlt évek tendenciájával szemben az is világosan látszik a kutatásból, hogy a közösségek megtartó ereje mennyire felértékelődött. A korábban hangsúlyosabb home office-t szinte teljesen átvette a hibrid munkavégzés, amely a válaszadók több mint 80 százalékának szervezetére jellemző. Csupán 14 százalék dolgozik tisztán jelenléti, míg mindössze 1,6 százalék teljes home office munkavégzésben, mely jelentős csökkenést mutat a tavalyi adatokhoz képest.

Borítókép: illusztráció/Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink