Beutazási szigorítások jönnek

Hírek figyelo.hu

A kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a fertőzöttségi adatokat, látjuk az aggasztó jeleket a környező országokban. Ez a folyamat az elmúlt napokban is folytatódott, Magyarországon az aktív megbetegedések száma azonban csökken.

– jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap, melyet a VG.hu írt meg. Hozzátette: hazánk ma az egyik legbiztonságosabb ország a járvány szempontjából. Ez nincs mindenhol így, ezért meg kell akadályozni, hogy behurcoljuk a vírust, és a határon kívül tudjuk tartani. Minél jobban tudjuk ellenőrizni a határainkat, annál inkább meg tudjuk őrizni a szabad élet feltételeit idehaza. További hazai korlátozások bevezetése nem indokolt.

Három kategóriába sorolták az országokat

Az operatív törzs javaslatára a következő kormányrendeletet fogadta el a kormány: három kategóriába (zöld, sárga és piros) sorolják veszélyeztetettség szempontjából az országokat. Értelemszerűen a zöldeknél a fertőzöttség alacsony, és a kockázat vállalható. Ahol a fertőzöttség súlyos, ott piros jelzést használnak.

A tisztifőorvosi határozatban jelenik meg az országok listája, kategorizálása. Külön válnak a szabályok magyar állampolgárok és hozzátartozói, valamint a külföldi állampolgárokat illetően. Zöld jelzésű országból bárki beléphet. Ha sárga vagy piros országból lép be a magyar állampolgár, akkor a határon egészségügyi ellenőrzésre számíthat. Ha baj van, 14 napra karanténba kell vonulnia. Amennyiben a vizsgálat nem igazolja a fertőzöttség gyanúját, akkor is karanténba kell vonulni. Kivétel, ha az elmúlt 48 órából 2 negatív koronavírus tesztet tud felmutatni.

Sárga országból való érkezés esetén az első negatív tesz után szabadulhatnak a karanténból. Vörös országból 2 negatív eredményre van szükség.
Külföldiek esetén sárga országból bejöhetnek hazánkba, vörös országból viszont nincs lehetőség bejönni külföldieknek.

Azt reméljük, hogy ezek a szabályok meg tudják akadályozni a vírus behurcolását, így garantálhatjuk a hazai állampolgárok biztonságát

– tette hozzá Gulyás Gergely.

A tranzit- és teherforgalom, illetve a hivatalos út is kivétel, de a vizsgálatokra számítani kell a határon. Csak a rendőrség adhat ez alól felmentést.

A kormány az országok listáját újra és újra felülvizsgálja majd.

Kategóriák

  • Sárga: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.
  • Vörös: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna, valamennyi ázsiai és afrikai ország, illetve az amerikai kontinensen található államok, és Ausztrália.

Horvátországnál a növekedés nagy, de a fertőzöttség alacsony, így ők a zöld kategóriában vannak.

A kormány augusztus 1-ig vállalja a tesztelések költségeit. Ha onnantól valaki nem akarja a karantén végét megvárni, akkor saját magának kell állnia a tesztelést.

Borítókép: Koszticsák Szilárd/MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink