Beszakadt a magyar GDP

Hírek figyelo.hu

Az idei második negyedévben a nyers adatok szerint 13,6 százalékkal esett vissza a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5 százalékkal csökkent a GDP.

Az adat jelentősen, mintegy 3,1 százalékponttal rosszabb a Világgazdaság által korábban közölt 10,5 százalékos konszenzusánál, igaz, az elemzők jelezték, hogy a megszokotthoz képest sokkal nagyobb bizonytalansággal szembesültek a prognózis megalkotásakor.

A KSH kommentárja szerint az ipar és szolgáltatások húzták vissza legnagyobb mértékben a GDP-t.

Az első félévben 6,1 százalékkal maradt el a magyar gazdaság teljesítménye 2019 január-júniusától.

Az előző negyedévhez képest 14,5 százalékkal zsugorodott a gazdaság, a konszenzus 11,6 százalékot jelzett előre.

A gazdaság 14,4 százalékos visszaesését várta Kuti Ákos, a Danube Capital vezérigazgató-helyettese, ezzel a Világgazdaság konszenzusának legpontosabb előrejelzését adta. Az ipar 5,7 százalékponttal, a szolgáltatások 5,8 százalékponttal, míg a termékadók 2,1 százalékponttal húzhatták vissza a GDP-t a szakértő előzetes prognózisa szerint.

Az első negyedévben még nőtt a magyar gazdaság

A GDP volumene az első negyedévben 2,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A szezonálisan, naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 2,0 százalékkal nőtt, az előző negyedévhez viszonyítva 0,4 százalékkal csökkent.

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítményére kedvezőtlen hatást gyakorolt, de a piaci szolgáltatások és kisebb mértékben az ipar továbbra is a növekedés húzóerejét adta – írta korábbi jelentésében a KSH.

Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink