Beszakadt a kiskeradat

Hírek Hőnyi Gyula
Jónak semmiképp sem nevezhető, de egyáltalán nem meglepő a januári kiskereskedelmi forgalmi adat. Tavaly összességében még sikerült növekedést elérni az ágazatban, most januárra kissé kifogyott a szufla a piacból.

Egyedül a ruházat és a lábbeli értékesítése mutatott januárban szignifikáns növekedést a KSH kiigazítatlan kiskereskedelmi adatsorában, a többi – mint a könyv, számítástechnika, illatszer – 4-6 százalékos növekedése érdekes adat ugyan, de csak statisztikailag javít a helyzeten, a piaci szereplőknek ettől még nem lesz jobb. Az élelmiszer és élelmiszer vegyes árufőcsoport, amely a teljes kiskereskedelmi forgalom több mint 50 százalékát adja, 6,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a dohányboltok és trafikok forgalmával együtt ez az árufőcsoport 4,8 százalékos csökkenésbe fordult januárban a kiigazítatlan adatok szerint.

A nem élelmiszer jellegű termékek esetben több volt a pozitív adat, de ami csökkent, az annyira erősen, hogy összességében ez az árufőcsoport is 0,4 százalékot veszített az eladásokból tavaly januárhoz képest. A nem élelmiszernél az egyik legérdekesebb a netes kereskedelem volt, amely immár szeptember óra folyamatos mínuszban van az előző év azonos időszakához képest. Valójában a december volt ezen a piacon a nagy bukta, akkor több mint 12 százalékkal csökkent a forgalom, most csak öttel, de ez is jelzi, hogy a netes kereskedelem telítetté vált, sok kis cég adhatja be idén a kulcsot, ha nem talál ki valami korszakalkotót a piac, hogy növelje a forgalmat – egyelőre nem látszik semmi új a nap alatt.

Az üzemanyag forgalom tovább zuhant, már decemberben is mutatkozott visszaesés, most azonban 9,1 százalékkal fogyott kevesebb a termékből, mint tavaly januárban. Ez a szegmens azért érdekes, mert az ársapkás üzemanyag értékesítés 2021 márciusa óta egészen 2022 novemberéig folyamatosan és egyben meghökkentően gyorsan nőtt. Amint piaci áras lett a terméknek azonnal lassult az értékesítése.

Az elemzők által kiadott kommentárok mindegyike arról szólt, hogy a várakozásokhoz képest némileg rosszabb volt a januári kiskereskedelmi adat, de már mindenki csökkenést várt a piacon. Ugyanakkor az adatsorokból már egy hónappal ezelőtt is arra lehetett következtetni, hogy a vásárlók erőteljesen fogják vissza költekezéseiket. A statisztikai adatsor továbbra is jelentős gyengülést vetít előre a következő két hónapra. Jelen állás szerint az első félév lesz igen nehéz a kiskereskedelemben, utána jöhetnek már jobb adatok is, hiszen nem csak a vásárlási aktivitás térhet vissza, hanem a statisztikai bázishatás is enyhül. Ettől függetlenül a piacon sok kiskereskedelmi egység kerülhet nehéz helyzetbe.

Kép: MTI/Mónus Márton

Ezek is érdekelhetnek

További híreink