Besegít az OECD is a versenyképességben

Hírek
Budapesten február 5-én az OECD képviselői egy konferencia keretében mutatják be a Magyarországgal is megkötött, versenyképességet javító stratégiának a legfontosabb elemeit a vállalati körnek.

A konferencia a maga nemében egyedi, hisz az OECD csapata egy nem teljesen lezárt anyagról fog konzultálni a leginkább érintett felekkel, a kis- és közepes vállalkozók képviselőivel – kaptuk a tájékoztatást az NGM-től. A konferenciát Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fogja megnyitni, Alvaro Pereira, az OECD igazgatója, (korábbi portugál gazdasági miniszter) pedig bemutatja a munkaanyag legfontosabb stratégiai irányait. A vállakozások képviseletében Parragh László elnök fogja összefoglalni a saját gondolataikat, majd további két panelban fogjak szakavatottak megvitatni a stratégia két kiemelt aspektusát: a kkv-k finanszírozás kérdéseit, illetve a képzett munkaerő ellátás nehézségeit kkv-centrikus szemszögből.


Alvaro Pereira, az OECD igazgatója, (korábbi portugál gazdasági miniszter)

A konferenciát további munkálatok követik: a vallati kör véleményének figyelembevételével, a kormányzati észrevételek bedolgozasaval fogja végleges formáját hamarosan elnyerni a stratégia. Célja, hogy a magyar gazdaságnak dinamikusabb, versenyképesebb, a kor gazdasági kihívásaira gyorsan reagálni tudó kkv szektora legyen, amely képes minden körülmények között megújulni és a változások kínálta lehetőségeket gyorsan és hatékonyan kihasználni.

A fentiek hátterében az áll, hogy Magyarország 2016-ben ünnepelte OECD tagságának 20 éves évfordulóját. Ennek apropóján Orbán Viktor kormányfő két alkalommal is találkozott Angel Gurriával, a szervet főtitkárával. E beszélgetések során merült fel, hogy az OECD szívesen támogatná egy olyan több éves hazai versenyképességi stratégia kialakítását, amely a magyar kis és közepes vállalatok megerősítését, kedvező üzleti helyzetbe hozásuk kereteit, az üzleti környezet javítását és a versenyképes finanszírozásuk feltételeit célozza meg. A kormány e javaslatot megfontolta és figyelemmel arra, hogy a 2013-ban elfogadott kkv-stratégia egyébként is megérett egy átfogó értékelésre, felülvizsgálatra, így a két szándék szerencsésen egybevágott.

Miért pont az OECD? Az OECD a fejlett gazdaságok klubja, immár 35 tagállammal minden kontinensről. Ezek az országok adják még mai is a világ termelésének és kereskedelmének meghatározó részét, jóllehet részarányuk Kína és más felzárkózó gazdaságok növekedése miatt fokozatosan mérséklődik.

Borítófotó: az OECD globális termelékenységi fórumán Budapesten, a Pesti Vigadóban 2017. június 26-án. (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink