Besegít az állam a beruházásokban

Hírek
Idén a beruházásokat a lakás- és irodaátadási hullám mellett az uniós támogatású, valamint a tisztán állami beruházások is gyorsítják - derül ki a Takarékbank elemzéséből.    

Érdemben, 17,3 százalékra gyorsult a beruházások növekedése az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévben mért 14,45-os növekedéshez képest. A beruházásokat döntően az állami és uniós finanszírozású projektek húzták – állapítható meg a Takarékbank elemzése alapján. Suppan Gergely vezető elemző szerint soha nem látott mennyiségű beruházás van folyamatban, amit az építőipar rekordmagas szerződés állománya is tükröz.

A legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül a leginkább az ingatlanügyletek beruházási teljesítménye bővült, ahol a lakásépítések folytatódó növekedése mellett a bérbeadást szolgáló létesítményekbe történő invesztíciók is nőttek.

A nemzetgazdasági beruházások háromtizedét megvalósító feldolgozóipar fejlesztései – két éven át tartó jelentős bővülés után – lényegében stagnáltak, amiben a magas bázis, valamint egyes nagy értékű projektek lezárása is szerepet játszott.

Mivel az idei második félévben indul a Mercedes új, 1 milliárd euró értékű gyárának beruházása, az idén bejelentett, jelentős volumenű új beruházásokkal együtt ismét felfuthatnak a feldolgozóipari beruházások.

Idén a beruházásokat a lakás- és iroda átadási hullám mellettaz uniós támogatású és tisztán állami beruházások (Liget, Egészséges Budapest Program, Paks, múzeum, oktatási és sport beruházások, várfejlesztések stb. önmagukban is évente több 100 milliárd forinttal növelhetik a beruházásokat a következő években),  is gyorsítják. A Brüsszelbe kiküldött, a teljesítésalapú számlák eddig a jelenlegi, 2014-2020-as ciklus mintegy húsz százalékánál tartanak, így az uniós beruházások túlnyomó része még a következő években valósulhat meg.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink