Nagyon híve vagyok annak, hogy minderről tájékoztatást kapjanak az állampolgárok – szögezte le a miniszter.

Az idei növekedés 2,5 százalék lehet Nagy Márton szerint, erről beszélt a múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök a boszniai útja során. Ami leginkább a német gazdaság és az exportpiacaink gyengélkedésének tudható be.

Jó beszélgetés volt Matolcsyval

Jó beszélgetés volt, köszönöm az elnök úrnak, hogy összejött ez a találkozó – mondta a múlt heti találkozóról, ahol Matolcsy György jegybankelnökkel négyszemközt rendezte a korábbi nézeteltéréseket. Hozzátette, hogy nem lehet rosszban a két intézmény vezetője, „a múlt, múlt, eltemettük”, fogalmazott. A megbeszélésen arról volt szó, hogy miképp lehet tartósan fenntartani a 4 százalékos gazdasági növekedést, illetve a versenyképesség javítását.

Fotó: MNB

A családok költenek hotelekre, éttermekre

A miniszter szerint a fogyasztás visszatérésével nincs gond, ez látszik a turizmus számain is. Mint mondta, a családok költenek hotelekre, éttermekre. Megvárná a miniszter a rendszeres béremeléseket, amelyek március-április folyamán látszódnak majd igazán a béradatokban.

Jogi útra viszi a kormány a SPAR-ral való vitát

Jogi lépések lesznek, ez meg fog történni – tette egyértelművé Nagy Márton, aki emlékeztetett arra is, hogy a kiskeradót az unió elfogadta, egyelőre csak azt vizsgálják, hogy indítsanak-e vizsgálatot. „Ez nem precedens nélküli, de ennek korábban az lett a vége, hogy a magyar kormánynak adott igazat az unió” – fogalmazott.

Meg kell vizsgálni a jogi és gazdasági kérdéseit – mondta az orosz Mere kisker vállalat magyarországi megtelepedéséről, amiről a miniszter is csak a sajtóból értesült.

 


Elrajtol a 38. Spar Budapest Maraton fesztivál mezõnye az újbudai Pázmány Péter sétányon 2023. október 15-én. MTI/Hegedüs Róbert

Az állam eladja az ingatlanokat

„Felgyorsítjuk az állam számára nem hasznos ingatlanok értékesítését, kiszórjuk őket” – jegyezte meg Nagy Márton. Jelenleg az állami vagyon értéke a GDP 25 százaléka, 2010 óta nominálisan megduplázódott, az akkori 11 650 milliárdról 21 860 milliárdra emelkedett.

Hangsúlyozta, hogy ekkora mértékű állami vagyon felelősséget is ad, de úgy gondolják, hogy a magánszektor jobban tudja kihasználni. Az állami vagyon nagy része ingatlanvagyon, aminek értéke 14 197 milliárd forint.

Folyamatosan adjuk át az ingatlanokat a magánszektornak – mondta a tárcavezető, aki jelezte, hogy az MNV Zrt. kezében ez valósult meg 2023-ban: 22,7 milliárd forint bevétellel terveztek, végül 31,8 milliárd volt a tényadat, csak az ingatlanok értékesítéséből 18,1 milliárd forint származott.

2024-ben már 39 milliárd forint bevételt várnak, csak az ingatlanok értékesítéséből 32,7 milliárd forintot. A csúcs egyébként 2021-ben volt, akkor 66,6 milliárd bevételt realizáltak, ami nagyon sok egyedi tényezőből fakadt, ilyen volt MÁV székház, vagy a balatoni ingatlanok eladása. Ugyanakkor ilyen nagy értékű ingatlanokkal már nem rendelkezik az állam.

Idén pedig még „lejjebb” mennek és nemcsak a minisztériumok kezén lévő ingatlanokat nézik át, hanem háttérintézményekét is, ezek értékesítését is elkezdik. Hangsúlyozta, 2025-ös év is arról fog szólni, hogy az állami intézményrendszer ingatlan portfólióját áramvonalasítsák.

Összesen 256 ezer vagyoneleme van az államnak

Lakner Zsuzsa, az MNV Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az ingatlanok értékesítése költségcsökkentő hatású, hiszen fenntartásukról nem a minisztériumoknak kell gondoskodniuk. Ismertetése szerint vagyonkezelésükben 256 ezer darab elem található. Ebbe nemcsak irodai épületek, hanem például vízgazdálkodási területek is beletartoznak. Az állami vagyon gyarapításáról elmondta: az állami feladatok ellátásának elősegítését támogatják, a kormány döntése nyomán a stratégiai célú tulajdonszerzésekről nem mondanak le.