Beragadt a német gazdaság

Hírek vg.hu
Németország gazdasága továbbra sem jutott túl a holtpontján. A recesszióban lévő német gazdaság bruttó hazai terméke csökkent 2023 utolsó negyedévében, ami várhatón a jövőben is így marad.

Németország bruttó hazai terméke (GDP) 2023 negyedik negyedévében 0,3 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest a szövetségi statisztikai hivatal adatai alapján. A bruttó hazai termék éves szinten is csökkenést mutat, a GDP 0,2 százalékkal csökkent. Ez azt jelenti, hogy 2023 harmadik negyedéves stagnálása után a német gazdaság teljesítménye még mélyebbre süllyedt

Összességében a negyedik negyedéves adat azt mutatja, hogy Németország gazdasága még mindig nem tudott átlendülni a holtpontján. Ez nem meglepő, tekintve, hogy az üzleti bizalom és a fogyasztói hangulatindex, valamint a korábbi egyik húzóágazat, az építőipar gyengesége is a német gazdaság hanyatlását vetítette előre. A gyengülő adathoz minden bizonnyal hozzájárul a Deutsche Bahn vasutassztrájkja, valamint a szokatlanul hideg és havas január.

Ezt mutatja az Ifo gazdaságkutató intézet friss kutatása is, ami azt jelzi, hogy

a német gazdaság várhatóan 0,2 százalékkal zsugorodik 2024 első negyedévében. Azaz Németország továbbra is recesszióban marad.

A vállalatok a gazdaság szinte minden ágazatában a kereslet csökkenésére panaszkodnak. A beérkező megrendelések hónapok óta csökkennek, visszamondási hullám söpört végig az országon, különösen az építő- és a feldolgozóiparban. Úgy tűnik, hogy az európai és észak-amerikai restriktív monetáris politika, most fejti ki teljes hatását – jegyezte meg Timo Wollmershäuser kutatási vezető.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Olaf Scholz német kancellár képével díszített traktor a gazdák és teherautó-vezetők tüntetésén, Berlinben, Németországban 2024. január 15-én. / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink