Benkő Tibor: a honvédség segít a cégeknek

Hírek Pindroch Tamás
212 céget jelöltek ki létfontosságú vállalatként, és ebből 105-nél működtetnek Honvédelmi Irányító Törzset – mondta a Figyelőnek a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor kifejtette, e törzsek fő feladata, hogy vezetői felkészültségükkel, szakmai tudásukkal és a Magyar Honvédség eszközeivel szükség esetén segítséget nyújtsanak például logisztikai, teher- és személyszállítási, ellátási, őrzés-védelmi, vagy biztonsági feladatokban.

A koronavírus elleni védekezésben jelenleg több mint kétezer katona vesz részt, és szükség esetén több ezer fővel tudják növelni a létszámot.

“Ebben a munkában a tartalékos katonák szolgálatára is számítunk, akik közül mintegy kétszázan már meg is jelentek a csapatoknál, támogatva ezzel a katonai szervezetek feladatellátását” – tette hozzá a honvédelmi miniszter.

Elmondta, a katonák jelen vannak a városok utcáin, hogy – a rendőrökkel együttműködve – ellenőrizzék a kijárási korlátozás szabályainak betartását és szükség esetén segítséget nyújtsanak. Emellett folyamatosan részt vesznek a határvédelmi feladatok ellátásában, immár nem csak a déli, hanem az északi és a nyugati határszakaszon is. Ellenőrzéseket hajtanak végre a személy- és teherforgalom számára kijelölt utak mentén, segítik a közlekedőket, és biztosítják a humanitárius tranzitfolyosókat a nemzetközi átmenő forgalom számára. Őrzés-védelmi feladatokat látnak el a külföldről érkező védőeszközök, felszerelések és berendezések raktározásánál mindaddig, amíg azok kiszállításra nem kerülnek a kórházakba, vagy egyéb felhasználási helyükre.

A teljes interjú a Figyelő aktuális számában olvasható

Ezek is érdekelhetnek

További híreink