Bemutatták a világbajnokság érmeit

Hírek
A kazanyi világbajnokságot 6,8 milliárdan követték, hasonló érdeklődést vár a FINA ügyvezető igazgatója. Tegnap bemutatták az érmeket is, melyeket Ördögh László tervezett, majd este lezajlott a megnyitó főpróbája. 

A világesemény keddi sajtótájékoztatóján Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter, aki egyúttal a szervezőbizottság elnöke, emlékeztetett rá, hogy példa nélküli gyorsasággal kellett felkészülniük a rendezésre, mert az eredeti házigazda, Mexikó visszalépett.
    "Az utolsó percekig dolgozni fogunk, de ezek már az utolsó simítások. Mindent biztosítunk egy tökéletes versenyhez, teljesíteniük viszont a sportolóknak kell" – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a vb költsége 46,4 milliárd forint, ezen kívül összesen valamivel több mint 84 milliárd forintért valósítottak meg tartós fejlesztéseket Budapesten és a Balatonnál."

Julio C. Maglione, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) elnöke azt mondta, biztos benne, hogy a FINA történetének legnagyszerűbb vb-je lesz a mostani  "Magyarország a világ egyik legcsodálatosabb országa, Budapest varázslatos, akárcsak az itt élő emberek" – jelentette ki, méltatva a fogadtatást, a vendéglátást. 
Maglione külön köszönetet mondott Gyárfás Tamás FINA-alelnöknek, majd hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök "most is azon fáradozik, hogy a magyarországi vb messzemenően sikeres legyen".

Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója a vizes világbajnokságok kedvező gazdasági hatásairól beszélt, s kitért a mindenkori televíziós nézettségre is. Megemlítette, hogy például a 2013-as barcelonai vb-t 4,5 milliárdnyian látták, míg a 2015-ös kazanyi vb-t 6,8 milliárdnyian követték nyomon a tévé képernyője előtt. Hozzátette, hogy a FINA "nagyon nagy nézettséget" vár a magyarországi világbajnokságtól is.

    Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos leszögezte, hogy a világ egyik legjelentősebb sporteseményének megnyitójára minden elkészül. A vb-rendezés pozitív hozadékai között említette a több vízfelületet, kerékpárutat és zöldterületet.  "A létesítmények elsősorban nem a világbajnokságra készültek, hiszen a közeljövőben az utánpótlás és a versenysport képviselői, valamint a nagyközönség veszi birtokba azokat" – fogalmazott. Egyszersmind köszönetet mondott azért a türelemért és megértésért, amellyel a budapestiek a vb-előkészületekkel elkerülhetetlenül együtt járó kényelmetlenségeket fogadták.

    A sajtótájékoztató utolsó felszólalójaként Gyárfás Tamás rendkívül tömören csak ennyit mondott: "Mindent köszönök!", majd még annyit tett hozzá: reméli, a teljesítmények, az eredmények majd magukért beszélnek.
 

MTI

Borítókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetnek

További híreink