Belgrádi prognózis: 3,5% fölötti GDP-bővülés

Hírek Moszkovits János

Az ukrajnai válság kedvezőtlen hatásai miatt a Szerb Nemzeti Bank (NBS) 0,5 százalékkal lefelé módosította a 2022-re vonatkozó, februárban közölt gazdasági növekedési előrejelzését, így a bruttó hazai termék az idén 3,5 és 4,5 százalék között alakulhat, idézi a magyarszo.rs Jorgovanka Tabakovićot az intézmény vezetőjét.

Fontos kiemelni, hogy a növekedési kilátások lefelé történő korrekciója a régió országai közül Szerbiára vonatkozóan csaknem a legkisebb mértékű

– mondta Tabaković.

Úgy vélte: ha nem fokozódik tovább a geopolitikai feszültség, és globális szinten a gázellátás sem szakad meg, középtávon a szerb GDP évi 4-5 százalékkal bővülhet, és a foglalkoztatás is növekedhet. Tabaković szerint külső tényezők nyomására tovább növekedett Szerbiában az infláció, tavaly áprilishoz képest 9,6 százalékos volt a pénzromlás. A következő két hónap folyamán az éves árindex 10,5 százalék lesz, majd mérséklődik, jósolta az NBS kormányzója. Ugyanakkor a folyó fizetési mérleg hiányának előrejelzését a februári öt százalékról a GDP 6,5 százalékára korrigálta a belgrádi jegybank.

Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink