Praktikus tanácsok mosogatógép-vásárláshoz: hogy rábízhasd a piszkos munkát! (x)

Belföld Szponzorált tartalom
Nincs is annál rosszabb, mint egy nagy családi összejövetel után azzal szembesülni, hogy a konyhában tornyokban áll a mosatlan edény, és az este egy hatalmas tányérpucolás-partiban fog kicsúcsosodni – mosogatógép nélkül. Ha már eldöntöttük, hogy beruházunk egy berendezésre, már csak egy kérdés marad: mi alapján válasszunk?

A mosogatógép vásárlásával nemcsak jelentős időt és energiát takarítunk meg, de pénzt is. Gondoljunk csak bele: egy átlagos mosogatógép normál mosási ciklusa körülbelül 10 liter vizet használ el. Ezzel szemben a csapok többségén percenként akár 10-12 liter víz is keresztülfolyhat! Márpedig: ki mosogat el annyi edényt egy perc alatt, amennyit egy mosogatógépciklusba be lehet pakolni? Na ugye… Mindemellett a kézi mosogatáskor az áramunk is fogy, ami nyilván a mosogatógép használatára is igaz, azonban az A+++ energiaosztályú gépek – például a Bosch ezen beépíthető, igen okos és szupercsendes modellje – már annyira energiatakarékosan működnek, hogy az áramszámlánkon szinte észre sem vesszük a gép fogyasztását. És akkor arról még nem beszéltünk, hogy mosogatógép használata mellett több időnk marad a családra és/vagy a hobbijainkra, és nem szárad ki és repedezik a kezünk bőre. Influenzás, vírusos időszakokban pedig különösen jól jön azon tulajdonsága, hogy olyan mértékű antibakteriális tisztaságot biztosít az evőeszközeinknek és edényeinknek, amilyet kézi mosogatással soha nem tudnánk elérni. Ha albérletkiadásban gondolkodunk, azt is érdemes észben tartani, hogy a mosogatógépes lakásokat lényegesen jobb áron lehet kiadni, mint a mosogatógép nélkülieket.

Fotó: pixabay

Melyik mosogatógépet válasszam?

Kétségtelen, hogy mosogatógépet használni sok szempontból nagyon megéri. Viszont nagyon nem mindegy, milyen típust választunk, ugyanis ez nemcsak az ízlésünktől, az igényeinktől és a pénztárcánktól, de a konyhánk adottságaitól is függ. Mindenekelőtt el kell döntenünk, egy szabadon álló vagy egy teljesen beépíthető mosogatógép illeszkedik jobban (vagy illeszthető be egyáltalán) a konyhánkba. A félig integrált mosogatógépeket a konyhaszekrény alá történő beépítésre tervezték. Egy ilyen mosogatógép szépen besimul a konyhánk képébe, és csak a vezérlőpanel látványa árulkodik arról, hogy a pult alatt egy mosogatógép bújik meg. A teljesen beépített mosogatógépek ezzel szemben teljesen beleolvadnak a környezetükbe, esetükben még a vezérlőpanel sem látható becsukott állapotban.

Még egy fontos kérdést kell mérlegelnünk: mit fogunk benne mosogatni, és abból is mennyit? Egy átlagos méretű család minden igényét kielégíti egy 12-15 terítékes mosogatógép, a 9 terítékes gépek ellenben inkább csak pároknak vagy nagyon kisétkű családoknak ajánlhatók. Ha sok zsíros edényt készülünk mosogatni, akkor érdemes olyan fejlettebb felszereltségű modellt választani, amelyben 70 fokos intenzív program is található. Illetve léteznek olyan modellek, amelyek a vékony falú, kényes üvegpoharakkal is megbirkóznak: ilyen például az Electrolux ESF8635ROX szabadon álló modellje, amelynek SoftGrip gumikarjait kifejezetten arra tervezték, hogy stabilan helyükön tartsák a törékeny talpas poharakat a mosogatás során.

Kis lakásban sem kell lemondani a mosogatógép nyújtotta luxusról!

A helyhiánnyal küzdőknek remek választás lehet egy kompakt vagy fiókos mosogatógép. Ezek a kis gépek nem nagyobbak, mint egy mikrohullámú sütő, és könnyen beépíthetőek a konyhabútorba, viszont éppen kis méretük miatt csak kis háztartásba ajánlhatók.

Ha nincs időnk szerelgetni, akkor átmeneti megoldásnak (például albérletbe) egy pultra helyezhető mosogatógép – például ez az aprócska, 6 terítékes modell a Bosch-tól – is megteszi, amit nevéből adódóan nem kell ki- és beszerelni. A számosféle modellből szerencsére már online is lehet válogatni, csak el kell dönteni, mit akarunk.

Így hozd ki a legtöbbet a mosogatógépedből

A mai modern gépek esetében a tányérokat már nem szükséges előmosni, tehát étkezés után minden extra pucolás nélkül mehetnek is a gépbe, amivel még több időt takaríthatunk meg. Viszont magát a háztartási gépet tanácsos bizonyos időközönként megtisztítani, különös tekintettel a lefolyószűrő takarítására. Fontos, hogy az edényeket úgy rendezzük el a gépben, hogy a koszosabbak körül több szabad teret hagyjunk, hogy a víz mindenhol érhesse őket. Kerüljük a fatárgyak mosogatógépben mosogatását, és mindig használjuk jó minőségű, megfelelő tisztítószert!

Ezek is érdekelhetnek

További híreink