Hatékony fűtési megoldások a jövő otthonában (x)

Belföld Szponzorált tartalom
Napjaink egyik nagy kérdése, hogy a villanyfűtési technológiák leválthatják-e a hagyományos, gáz alapú rendszereket. Az elektromos fűtés mellett egyre népszerűbbek az okosotthon megoldások is, így költözés, lakásfelújítás során akár teljesen testreszabható az épület működése. Ebben a bejegyzésben a villanyfűtés előnyeiről, esetleges hátrányairól, és további intelligens megoldásokról számolunk be.

A villanyfűtés előnyei

Sokan talán úgy gondolják, a gázfűtés még mindig jobb és biztosabb opció, mint az elektromos fűtési rendszerek alkalmazása. Bizonyos szempontból, ami az árakat illeti, rövid távon ez igaz is. Hosszú távon azonban a villanyfűtés már sokkal gazdaságosabb megoldás. Ennek egyik fő oka a járulékos veszteségek, amit a gázfűtéssel ellentétben nem generál. Az elektromos fűtés az ellenállás révén termel hőenergiát, ezáltal szinte száz százalékos hatékonysággal alakítja át a villamos áramot. Nem beszélve arról, hogy alacsonyabb lesz az energiafelhasználás mértéke, hosszú élettartammal bír, és kifejezetten hatékony.

Fotó: Pixabay

Okosotthon megoldások és intelligens fűtés

Az okosotthon-rendszer szintén forradalmi módon változtathatja meg azt, amit az életünkről, mindennapi körülményeinkről gondolunk. Maximális kényelem, szinte mindent onnan és akkor irányíthatunk, ahogyan és amikor csak szeretnénk.

Így van ez a fűtéssel is, ami szinte teljes mértékben felokosítható. Egy jól működő, átfogó okosotthon teljes fűtési rendszerét vezérelhetjük az okostelefonunkról, legyünk éppen bárhol a világban. Sőt, az adott rendszer az automatizációnak köszönhetően szó szerint magától is képes az ideális hőfokon működni. Így akár már a hazaérkezés időpontjában várhat minket a kellemes meleg, felesleges energiafelhasználás nélkül. Az elektromos fűtés ráadásul napelemek telepítésével még tovább kombinálható.

Az okos otthon megoldások számos lehetőséget kínálnak. Érdemes átgondolni, hogy milyen szintű intelligens otthont szeretnénk. Bizonyos rendszerekkel átfogó, komplex szabályozórendszert alkothatunk, amelyekkel minden eszközt egy okosrendszerhez illesztünk. Ezt nevezzük okosotthon-rendszernek. Dönthetünk azonban úgy is, hogy egyes elemeket más és más alkalmazással vezérlünk, ez alatt a szigetüzemű működést értjük.

A kreativitás, a telepítést végző csapat szakmai tudása, illetve az adott rendszer programozhatósága egyaránt meghatározza, hogy milyen végeredményt kapunk. Az ötletek gyakorlatba való átültetése tehát ugyanolyan fontos, mint maga az elméleti tervezés. Legyen szó új építésű vagy felújítandó ingatlanról, fel kell mérni az adott területben rejlő lehetőségeket.

Fotó: Pixabay

Fontos tudnivalók lakásfelújítás előtt állóknak

Ahogyan lakásfelújítás során az sem mindegy, milyen fűtési rendszert választunk. Figyelembe kell venni a lakás adottságait. Amennyiben komolyabb épületbontás nincs tervben van, akkor célszerű olyan megoldásokat alkalmazni, amelyek a lehető legkevesebb bontási munkálattal járnak. Egy modern, korszerű, elektromos fűtési rendszer könnyen, egyszerűen telepíthető szinte bármilyen körülmények között, ellentétben a hagyományos technikákkal.

A villanyfűtés, elektromos rendszer pontos megvalósításáról ugyanakkor egyeztessünk szakemberrel. Ő segíthet eldönteni, hogy milyen típusú felületfűtési technológiára lesz szükségünk (pl. padlófűtés, falfűtés, mennyezetfűtés stb.), vagy a szintén egyre népszerűbb hőszivattyú használata a célravezető, illetve valamelyik új, mégis klasszikus megjelenésű elektromos fűtőegység (radiátor, konvektor). Az sem mindegy, hogy fő- vagy kiegészítő fűtésként tervezünk a korszerű megoldásokkal, ugyanis más és más megvalósítást igényelnek.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink