A kata vállalkozás indítása még mindig népszerű a szigorítás ellenére is (x)

Belföld Szponzorált tartalom
Katás vállalkozás indításán gondolkozik? Nem tudja, hogy melyik vállalkozási forma lenne cégének a legmegfelelőbb? A kata vállalkozás indítása egyszerűbb, mint hinné, viszont fontos megemlíteni, hogy a tavalyi évben szigorodtak a katás vállalkozás feltételei, ezért mindenképpen érdemes alaposan körbejárni a témát, hogy a lehető legjobb megoldást találja meg vállalkozása számára. 

A kata adózási forma alapvetően kedvező feltételeket biztosít a cégek számára, viszont a tavalyi évben történő szigorítás miatt fontos tisztában lenni a részletekkel. Kezdjük az adminisztratív jellegű feladatokkal. A katás vállalkozónak bevételi nyilvántartást szükséges vezetni, amit naprakészen kell tartania, kivéve csak készpénzes számlák kiállítása esetén. Változás az előző évekhez képest, hogy a katás vállalkozónak szerződéskötés esetén köteles írásban tájékoztatni belföldi partnerét kata vállalkozói formájáról.

Car mechanic changing wheels in car

A tavalyi évtől kezdve egy személy csak egy vállalkozásban lehet kisadózó, tehát egyéni katás vállalkozás vagy katás Bt. esetén több Bt.-ben már nem lehet kisadózó tag. A katás vállalkozás indításánál fontos figyelembe venni, hogy adómentes csak bizonyos összeghatár alatt lehet maradni. Ez az összeg évi 12 hónap működés mellett 12 millió forint, tehát működéstől függően havi 1 millió forinttal számolhat a katás vállalkozó. Amennyiben a vállalkozás 5 hónapot aktív egy évben, akkor 5 millió forintig számlázhat adómentesen. Az efeletti összegre 40%-os adó vonatkozik, amit a katás vállalkozónak szükséges megfizetni.

A katás vállalkozás egy cégnek maximum 3 millió forintig számlázhat adómentesen egy évben, az ezt meghaladó összeget 40%-os adó sújtja, amit a megrendelőnek szükséges megfizetnie. Amennyiben kapcsolt cégről van szó, már az első forinttól kötelező megfizetni a 40%-os adót. Kapcsolt cég lehet az, ahol szülő, házastárs, testvér ügyvezető vagy többségi tulajdonos. Lényeges információ a számításnál, hogy az az összeg, ami már terhelve van 40%-os adóval, arra nem kell duplán fizetni.

Tehát, ha a katás vállalkozó egy cégnek az adott tárgyévben 5 millió forintot számláz ki és a többi számlája összege eléri a 9 millió forintot (vagyis egy évben 14 millió forint bevétele keletkezik), neki nem szükséges megfizetnie a plusz 2 millióra a 40%-os adót, hiszen a partnercége ezt már megtette, mikor átlépték a 3 milliós határt. A 40%-os adó soknak tűnhet, viszont javasolt számításokat végezni, mert lehet még mindig jobban megéri a katás vállalkozás helyenként nagyobb adóval, mint egy másik vállalkozási forma. Amennyiben magánszemélyeknek számláz a katás vállalkozó, a fent felsoroltak nem érvényesek, azaz egy magánszemélynek 3 millió forint fellett is számlázhat adómentesen, viszont a 12 milliós összeghatárra továbbra is figyelni kell. Abban az esetben, ha külföldi cég felé számláz a katás vállalkozó és átlépi a 3 millió forintot, 28,568%-os adót szükséges bevallani és megfizetni a megbízottnak.

A tavalyi szigorítás ellenére nem csökkent a katás vállalkozások száma, sőt növekvő tendenciát mutat. Kedvező feltételei mellett viszonylag könnyedén válhat az ember egyéni vállalkozóvá. Amennyiben nem biztos, hogy vállalkozásának a kata adózás a legmegfelelőbb, úgy a Logosz cégcsoportnál segítséget nyújthatunk a megfelelő vállalkozási forma kiválasztásában.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink