Bejött a növekedési hitelprogram

Hírek Figyelo.hu
A koronavírusra adott választ az MNB a Növekedési Hitelprogram Hajrával, ami 40 ezer vállalkozásnak nyújtott kedvező forrást.

Tavaly áprilisban a koronavírus okozta válság hatásainak enyhítésére hozta létre a jegybank a Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrát – mondta Pulai György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója. A korábbi szakaszokhoz képest az igényelhető összeg, futamidő és a hitelcélok köre is szélesebb volt – így széles kör számára volt elérhető a termék. Eddig összesen 40 ezer vállalkozásnak segített a program.

Az NHP 2013-as kezdete óta 74 ezer vállalkozás élt a kedvező jegybanki forrással 6300 milliárd forint összegben.

A válság alatt az NHP Hajrára 2910 milliárd forint igényt nyújtottak be, az eredetileg 1500 milliárd forintos keretösszeget két lépcsőben emelte 3000 milliárd forintra az MNB. Pulai György szerint a rendelkezésre álló 90 milliárd forintra is van benyújtott igény a bankoknál.

Igényelhetőek a Széchenyi újraindítási hitelek

A források több, mint felét forgóeszközre, működésre költötték, azonban 37 százalék beruházások megvalósítását segítette. A felvett NHP háromnegyedét az ingatlan, a kereskedelem, a feldolgozóipar, az építőipar és a mezőgazdaság ágazatok szívták fel. Az MNB igazgatója rámutatott:

a bankrendszer nélkül nem lett volna sikeres az NHP Hajrá.

Piacvezető bankként kötelességünk jól szerepelni az NHP-ban, eddig 720 milliárd forint értékben írtunk alá szerződést a jegybanki program keretein belül – Németh Miklós, az OTP Bank ügyvezető igazgatója az NHP kiválósági díj átvétele után. Ebből több mint 500 milliárd forint forrást már folyósított a kereskedelmi bank. További 100-110 milliárdos igény van, ezeket a Széchenyi Kártya Go programba irányítják át.

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink