Beindult a vendég „látás”

Hírek Hőnyi Gyula
Januárjában erősen indult a vendéglői szezon, több mint másfélszeres volt a vendégek rendeléseinek száma az előző évhez képest, ám a járvány előtti bevételek tizede még hiányzik. Nagyon alacsony volt a bázis.

A vízkereszttől hamvazó szerdáig tartó báli szezonban kifejezetten jól indultak a vendéglátó helyek, januárban csaknem másfélszeres volt a forgalom az előző év azonos időszakéhoz képest – derült ki a KSH adataiból. Ugyanakkor a járvány előtti időszakhoz képest még 10 százalék hiányzik. A helyzet azonban az, hogy ez már önmagában is remek teljesítmény, az elmúlt néhány évben alaposan megugrottak az árak, ami viszont jellemzően visszafogja a keresletet. Intő jel ugyanakkor, hogy a magasabb árak mellett sem ugrott vissza a bevételi szint a 2019-es januárira.

A vendéglős piac mélyrepülése 2020 márciusában indult, így igazából a 2020 év eleje is járvány előtti időszaknak számított, ettől függetlenül érdemes a 2019-es adatokat alapul venni, hiszen 2020 januárban már kevesebb volt (főleg az Ázsiából érkező) turista. Érdemes megjegyezni, hogy a vendéglátósok meglehetősen jól reagáltak a helyzetre, az online rendelések azonnali bevezetése szépen tompította az esést és a most januári erősödés jellemzően a hazai vendégek kiszolgálásából és rendeléseiből fakadt. Nem szabad elfelejteni, hogy a fővárosban a turista szám még mindig jelentősen elmarad a járvány előtti időszakban mérttől.

A KSH adatai szerint 2022 januárjában 11,2 százalékkal, februárban 12,4 százalékkal emelkedtek a vendéglős árak (éttermi étkezésé) – az előző évhez képest.

Ez egy százalékkal nagyobb volt az élelmiszerek átlagos drágulásánál. A korábbi években 6-7 százalékkal kényszerültek a fizető pincérek vastagabban nyomni a ceruzájukat.

Nagyon nem mindegy az sem, hol a vendéglő – írja elemzésében a blokkk.com internetes kereskedelmi szakportál. Tavaly decemberben az első kerület vendéglősei 40 százalékot buktak, a bulinegyedben is majdnem ennyit, a második kerületben viszont 10 százalékot nyertek. A statisztika szerint a főváros kerületeiben jókora különbözőségek rajzolódnak ki 2021 decemberében. Az említett eltérések mellett a nyolcadik, tizedik és a tizenötödik kerületben – feltehetően az ázsiai vendéglők – is fékezhettek. Nem teltek meg a tizenkettedik kerület, Buda egyik legjobban eleresztett kerületének vendéglői sem, harmada még mindig hiányzik a piacuknak, az év végi mérleg alapján.

Nagy rejtvény azonban a második kerület vendéglőinek „dobbantása”, ahol a járvány előtti szintet 10 százalékkal múlták felül a bevételek. Pedig a Sváb-hegyi és a rózsadombi, pasaréti villaövezetek nincsenek olyan nagyon messze egymástól és lakóik vendéglős szokásai között sem lehet nagy különbség – talán átjártak a szomszédos kerület vendéglőibe a lakók. Vagy a titok nyitja az lehet, hogy a második kerület belső részének átutazó, közlekedési jellege húzhatott a vendéglős piacon is. Igaz, hogy a Széll Kálmán térhez hasonló csomópont akad még néhány (például a Blaha Lujza tér, Örs vezér tere), de ezek szerint a budaiaknak kevésbé volt sietős a dolguk:

Az év végi vendéglős kép mást is mutat. Pest megye vendéglői 9 százalékkal túllépték a járvány előtti 2019 decemberének szintjét, ám Somogy megyében is nőtt a decemberi vendéglőzés a járvány előttihez képest, Veszprém megyében pedig az országos 21 százalékos átlaghoz képest 3 százalékkal zsugorodott a piacuk (mindez mennyiségben, volumenben).

Ezek is érdekelhetnek

További híreink