Beindulhat a belvárosi lakáseladási hullám

Hírek figyelo.hu
Négy-ötezer befektetési céllal vásárolt, zömmel belvárosi lakás zúdulhat a piacra, amelyek tulajdonosaira nem vonatkozik a hitelmoratórium meghosszabbítása.

Megindulhat a befektetői lakáseladási hullám Budapesten, ahol az elmúlt két-három évben a lakásvásárlók körülbelül 30 százaléka befektetési céllal vett lakást, egy részük hitelből.

A jellemzően a rövid távú lakáskiadás piacán hasznosított, majd a nemzetközi turizmus bedőlése miatt üresen maradt lakások egy részét hosszú távra bérbe adták tulajdonosaik, de több ezer olyan ingatlan van, amelyek esetében – úgymond – nem jön ki a matek, hiszen hitel terheli, amit a korábban jól jövedelmező, havi sok százezer forintos bevételt hozó airbnb-zésből tudtak csak törleszteni, de most a járványhatás miatt hamarosan eladósorba kerülhetnek.

Azok a tulajdonosok, akikre nem vonatkozik a hitelmoratórium meghosszabbítása, a közeljövőben lépni fognak

– prognosztizálja az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László.

Várhatóan elsősorban a belső kerületekben lévő airbnb-lakások tulajdonosai fontolhatják meg az eladást.

E forgatókönyv szerint nagyjából 4-5 ezer lakás jelenhet meg a piacon a hotelmoratórium lejártával.

A lakáshotelezés 2018-ban és 2019 első felében sok befektetési célú vásárlót csábított a piacra, akiknek egy része hitelből finanszírozta a lakásvételt és a kiadásból származó bevételből fizette a törlesztőrészletet, amire már sem idén, sem a következő években nem lesz lehetősége a tervezett volumenben. A hirtelen megnövekedett kínálat miatt a hosszú távú lakáskiadás sem jelent mindenkinek biztonságos áthidaló megoldást,

ráadásul március óta 10-15 százalékkal csökkentek az átlagos bérleti díjak.

Azok is lépéskényszerbe kerülhetnek Balogh László szerint, akik az elmúlt 3-4 évben lakástakarék-pénztári konstrukciót is indítottak a hitelből történő befektetési célú lakásvásárlás mellett.

Ők az államilag támogatott megtakarítási idő lejárta után a felhalmozott összegből tervezték csökkenteni a lakáshitelből fennmaradó tartozásukat, így csökkentve a kiadásokat.

Az eladási hullám miatt várható kínálatbővülés ráadásul egy már stagnáló árszinten működő piacot terhel meg.

Szeptember végén a budapesti használt lakásokat 715 ezer forintos négyzetméteráron kínálták eladásra,

ami éves szinten már nem tükrözött áremelkedést, míg a VII. kerületben például a 813 ezer forintnál tartó átlagos négyzetméterár már 4 százalékkal el is maradt az egy évvel korábbitól az ingatlan.com adatai szerint.

Ha sokan döntenek az eladás mellett, az olyan hullámot generálhat a belvárosi kerületekben, ami akár a külső kerületekbe gyűrűzve ott is alacsonyabb árakat eredményezhet a szakértő szerint.

(Borítókép: Budapest, Szervita tér (MTVA/Bizományosi: Balaton József)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink