Behúzott kézifékkel indította az évet a német gazdaság

Hírek vg.hu
A német gazdaság valószínűleg 2024 elején sem tud lábra állni.

A német gazdaság 2023-ban csak egy negyedév alatt bővült. A február elején megkérdezett közgazdászok most arra számítanak, hogy a bruttó hazai termék (GDP) a márciusig tartó három hónapban sem mozdul el a holtpontról – szemben az előző hónapban prognosztizált 0,1 százalékos növekedéssel.

Az új előrejelzés összhangban van a Bundesbank jelentésével, amely szerint hiába javult a háztartások jövedelme, az első negyedévben Európa legnagyobb gazdasága „legfeljebb stagnálni fog”. A válaszadók egyharmada pedig még ennél is pesszimistább volt: ismét zsugorodásra számítanak, ami elnyúló recessziót jelentene Németország számára.

A meglévő adatok mérsékelt zsugorodásra utalnak az év első három hónapjában, de lehetséges, hogy már elértük a mélypontot. A szolgáltatási szektor továbbra is erős, és a feldolgozóiparban is kissé javult a hangulat – mondta Erik-Jan van Harn, a Rabobank elemzője.

Németország volt az egyetlen olyan gazdaság a G7-ek közül, amely tavaly zsugorodott, és egyre több közgazdász – köztük az ország két legnagyobb hitelezőjének, a Deutsche Banknak és a Commerzbanknak a szakértői – 2024-ben ennek a trendnek a folytatására számítanak. A következő évekre vonatkozó kilátások sem sokkal biztatóbbak, a kormány gazdasági tanácsadói pedig maximum 0,4 százalékos növekedésre számítanak.

A nagyvállalatok is nyögik a német gazdaság gyengeségét

A VPD német bankszövetség hétfőn közzétett jelentése szerint az irodaházak piaca az elmúlt két évtized legmeredekebb visszaesését szenvedte el, miután a magas finanszírozási költségek és az otthoni munkavégzés népszerűsége egyre nagyobb nyomás alatt tartják a szektort.

A negyedik negyedévben az árak 13 százalékkal, 2024 egészét tekintve pedig 10 százalékkal csökkentek, ami a legnagyobb visszaesés a feljegyzések 2003-as kezdete óta, és az előrejelzések szerint ez a trend jövőre is folytatódni fog.

Az ingatlanpiaci válság az irodákat jobban sújtja, mint a lakásokat. Ahogy a német gazdaság bukdácsol, és ahogy nő a bizonytalanság a munkavállalók teljes visszatérésével kapcsolatban, a kereslet úgy zuhan tovább – figyelmeztetett Jens Tolckmitt, a VDP ügyvezető igazgatója. A kereskedelmiingatlan-szektor összeomlása pedig több nagy hitelezőt is magával ránthat.

Fotó: MTI/EPA

Ezek is érdekelhetnek

További híreink