Behúzhatják a féket az ingatlanfejlesztők a támogatási rendszer átalakítása miatt

Hírek Figyelő
Az építőipari szakma az új otthonteremtési támogatás részletszabályainak kidolgozását, vagy az erre vonatkozó kormányzati tervek bemutatását szorgalmazza.

A kormány múlt heti bejelentésének értelmében 2024. január elsejétől alapjaiban változik meg a babaváró hitel és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) konstrukciója. Utóbbinál fontos, hogy míg a csok falun érvényes szabályait megtartják, és 50 százalékkal megemelik a keretösszegeket, addig a városokban a jövőben nem lehet majd igénybe venni ezt a támogatást. A kormány új támogatási rendszert dolgoz ki az 5000 főnél nagyobb lélekszámú településekre.

Az Új Ház Zrt. távirati irodához eljuttatott közleménye szerint a bejelentett módosítások már azelőtt ellentétes hatást válthatnak ki az ingatlanpiacon, hogy életbe lépnének.

Juhász Attila, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Magyar Építőanyagkereskedelmi Tagozatának az elnöke, az Új Ház Zrt. igazgatóságának elnöke jelezte: várakozásaik szerint 2024. január elsejéig sokan fogják még igénybe venni a jelenlegi feltételek mellett az otthonteremtési támogatásokat, mert sok még a bizonytalanság az azt követő időszakkal kapcsolatban.

Éppen ebből következik a negatív hatás is, ugyanis ez óvatosságra inti a befektetőket és a fejlesztőket, akik kivárhatnak a szakember szerint.

Juhász Attila úgy véli, a falusi csok jelentős emelése miatt lesznek olyan, eredetileg idénre tervezett beruházások, amiket tudatosan eltolnak a következő évre a nagyobb támogatás reményében.

A támogatás összegének megemelését üdvözlik, de megítélésük szerint ahhoz, hogy ne fékezzen be az év második felében még jobban a piac, minél előbb egy tiszta képet kellene adnia a kormányzatnak arról, hogy konkrétan milyen támogatási forma várható a városi csok után.

A szakma másik elvárása az, hogy az állam kedvezményes lakáshitellel, zöldhitellel támogassa az ingatlanberuházásokat, amire korábban már volt példa. A jelenlegi kamatkörnyezet ugyanis jelentősen visszafogja az ingatlanpiac volumenét. Az Új Ház Zrt. igazgatáságának elnöke szerint már az is élénkítené az építőipart, ha a kormány legalább az ilyen irányú szándékait közölné a jövő évre vonatkozóan.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Heves Megyei Hírlap / Berán Dániel)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink