Az előző évet jelentősen meghaladó mértékű az igény a húsvétot megelőző hetekben az ünnepkörhöz kapcsolódó termékekre – írja a Pápai Hús Kft.
A cégnél mintegy 9 százalékkal több húsvéti húskészítményt rendeltek a kereskedelmi láncok mint a korábbi évben.
A megrendelések 92 százalékát már ki is szállította a kereskedőknek a cég, amelynek a sonkák a vezértermékei. A gyártás bővülését a keresletélénkülés mellett az elmúlt évek technológiai fejlesztései tették lehetővé.
Kedvező fejlemény az is, hogy a növekmény legnagyobb részét a minőségi, hosszú érlelésű termékek adják, ami azt mutatja, hogy a kereskedők ezekből a sonkákból várják a legnagyobb forgalomemelkedést – jellemezte az idei keresletet Szappanos Péter ügyvezető igazgató. Mint mondja idén szokatlan meglepetésben van része a vásárlóknak a boltokban, ugyanis
a prémium minőségű, hosszú érlelésű sonkák nem lettek drágábbak, azonos árszinten vannak, mint tavaly.
Ennek az a magyarázata, hogy ugyan a költségeket döntően meghatározó élősertésárak óriásit növekedtek az elmúlt néhány hétben, ami fokozatosan kihat a hústermékek előállítására is, de a hosszú érlelésű sonkák még a kedvezőbb beszerzésű sertéshúsból készültek. A megdrágult alapanyag először a frisshús árában jelentkezik. A sertésárak változásáról, már a Figyelő is beszámolt, Éder Tamás a Hússzövetség elnöke 25 százalékos élősertés árnövekedéséről beszélt, illetve arról, hogy bizonytalanság jellemzi a húsfeldolgozó ipart. Épp ez érhető most tetten a magas minőségű, hosszan érlelt sonkák esetében. Ráadásul a prémium kategória erősödése is erősíti a bizonytalanságot, hiszen elemző legyen a talpán, aki képes lemodellezni, hogy az év hátralevő részében is marad-e a prémium termékek iránti aktív kereslet, vagy csak a húsvét az, ami kiemeli a termékkategóriát. Ez azért fontos, mert
a nagy feldolgozóknak most kell dönteniük milyen irányba induljanak el a termékszortiment erősítésében.
A húsvéti időszakban hagyományosan megnő a sonkák és a hasonló húskészítmények iránti igény. A vásárlók által keresett termékek köre meglehetősen széles: a hagyományosnak tekinthető, hosszú hetekig érlelt füstölt comb és lapocka mellett az utóbbi években népszerű lett a tarja és más húsrészek is. Sokan keresik már a prémium kategóriás szeletelt készítményeket, míg az alacsonyabb árkategóriából vásárlók pedig a gyorsérlelésű termékek közül választhatnak – utóbbiak terén a hazai termékek minősége sokat javult az elmúlt évtizedben.
(Borítókép: Getty Images)