Beérett a hazai fóliás eper: olcsóbb, mint tavaly

Hírek vg.hu
Megjelent a hazai fűtetlen fólia alatt érlelt eper is az üzletekben és a piacokon. Kilóját 2400 forintért kínálják, jellemzően fél kilós kiszerelésben árulták például a szekszárdi piacon. A szabadföldi eper várhatóan május 10-e környékére érik be – közölte a VIlággazdaság.

Megjelent a piacokon a tavasz hírnöke, a hazai fóliás eper. Már egy hónapja a külföldről származó változatát is lehetett kapni a boltokban, de a hazainak teljesen más az íze – írta a TEOL a magyar gyümölcstermésről.

A lap tudósításából kiderült, hogy már pár napja lehet kapni a hazai hidegfóliás eperből Tolna vármegyében is. Az egyik családi vállalkozó, a szedresi Bogdán Mária elmondta, az enyhe tél miatt idén korán megindult a fólia alatt az eper virágzása, és az érés folyamatos volt a hűvösebb idő ellenére is. Egyelőre nem nagy tételben, de folyamatosan szedik az első hazai gyümölcsöt, és egyszerre három városban – Tolnán, Pakson és Szekszárdon – is árulják. Úgy számolnak, hogy két hét, mire dömping lesz a fóliás eperből, addigra az árak is szelídülnek majd. Jelenleg fél kilós kiszerelésben árulják, kilóját 2400 forintos áron, ami a tavalyinál olcsóbb.

Olcsóbb a kilója, mint tavaly ilyenkor volt

A nagybani piacon már számos termelő árulja portékáját, de összességében még lényegesen kevesebb áru van a megszokottnál, olvasható a FruitVeB oldalán. Az állományok állapota kifejezetten jó, fagykárok csak elvétve, lokálisan jelentkeztek az idén. A fűtött termesztés a vége felé közeledik, de hazánkban az üvegházi és a fűtött termesztés mindössze pár tíz hektárt jelent, ami a bőven 800 hektár feletti teljes területet tekintve nem meghatározó. Bár a spanyol és görög tételek miatt jelentkezett némi importnyomás, összességében jó áron, nagy kereslet mellett értékesítették a fűtött termelésből származó szamócát a hazai termesztők.

Könnyen meg lehet különböztetni a hazait az importtól

A hidegfóliás állományokat most kezdik szedni, ennek ára a nagybani piacon jellemzően kilónként háromezer forint körül van. A magyar szamóca minősége az idén kifejezetten jó, még az import mellett is nagy a kereslet, olyannyira, hogy egyértelműen keresleti piac alakult ki. A termelési költségek emelkedése ellenére a hazai termelők tartják a minőséget, és erre a jó kondícióban lévő állományok miatt az idén vélhetően a továbbiakban sem lehet majd panasz.

A magyar eperáraknak utánajárt a HAON is. A lap megkérdezte Kocsis Mártont, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szakmai referensét, aki elmondta: a magyar eper jellemzően három fázisban jelenik meg a piacon, április elején-közepén a fűtött fóliás termés kerül a piacokra, boltokba, ezt követően április második felében érik a fűtetlen fóliás gyümölcs, május elejétől pedig érkezik a nagyobb mennyiségben termelt szabadföldi eper.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink