Barna Zsolt: Új hazai nagybank a piacon

Hírek Tóth Balázs
Az MBH Bank megalakulása egy olyan történet, ami az elmúlt években meghatározta a magyar bankszektort, és a teljes magyar gazdaságra nagyon jelentős hatással volt – mondta Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója a VG55 konferencián. A bankcsoport történetére visszatekintve elmondta: 2023. május 1-től egy egyedülálló hármas fúzió eredményeként új nagybank jelent meg a magyar piacon, alapjaiban megváltoztatva a szektor képét és erősebb versenyt támasztva a többi pénzintézet felé.

2023. május 1-től egységes arculattal, új márkanév alatt folytatja működését az egységes MBH Bankcsoport, amely így egyben az egyik legnagyobb magyar tulajdonú vállalat is az országban. Rámutatott: a hármas összeolvadás két lépésben, rendkívül rövid idő alatt megvalósult, bármilyen fennakadás nélkül, az összeolvadás alatt az ügyfélszolgáltatásokat folyamatosan, magas színvonalon biztosítottuk. „Azt gondolom, mára már ezt mindenki „elfogadta”, de azért emlékezzünk vissza, hogy 3 évvel ezelőtt nem mindenki vette készpénznek az ígéretem, hogy ezt be fogjuk futni” – jelezte Barna Zsolt. Hozzátette: a korábbi tagbankok is végig stabilan működtek a fúziós folyamat alatt, ami különösen nagy teljesítmény volt az azzal járó többletterhelés miatt. Emlékeztetett rá, hogy a 2008-2009-es pénzügyi válságot követően, az elmúlt 10 évben (a gazdaságpolitikai célokkal összhangban) konszolidáción ment át a magyar bankszektor – utólag visszatekintve látni kell, hogy ezt a konszolidációt túlzás nélkül az MBH Bankcsoport vezérelte. Maga a piac az évek során alig változott, a következő években egészen új minőséget, újfajta versenyt fog hozni az egységes MBH Bank.

Kiemelte: „ezt a rendkívüli teljesítményt úgy hajtottuk végre, hogy az elmúlt 5 évben – a fúzió erőforrásigénye ellenére – a csoport nagyobb növekedést és jövedelmezőség javulást ért el, mint a piac, és mindeközben költséghatékonyságban is jobban javult, mint a szektor egésze”. Mára az MBH Bank a hazai bankpiac második legnagyobb szereplője: a fúzió lezárulásával jelentős súllyal rendelkező, meghatározó tényezővé vált a hazai bankrendszerben.A fúziót alkotó 3 bank rendkívül jól kiegészíti egymást, mind földrajzi lefedettség, mind szegmens- és termékfókusz tekintetében. A Budapest Bank elsődlegesen a városi, a lakossági és a kisvállalkozói szegmensben, a személyi kölcsönök, hitelkártya és lízing termékekben, az MKB Bank a közép- és nagyvállalati szegmensben, illetve a privátbanki ügyfélkörben, vállalati hitelezésben, lízingben és befektetési szolgáltatásokban, a Takarék Csoport pedig a vidéki lakossági, kisvállalati, és az agrár szegmensekben, az agrár és állami támogatott termék konstrukcióban volt erős.

Mi a ’Saját utunkat járjuk’, ahogy a szlogenünk is szól – egy új, meghatározó szerepelő, nagybank jelent meg a magyar piacon, amely együtt erősebb, mint a három korábbi bank külön-külön. Az MBH közel 2 millió ügyféllel rendelkezik ( mintegy 1,5 millió lakossági, 400 ezer vállalati partnerrel), ezzel a magyar emberek és cégek igen számottevő részének az MBH a pénzügyi partnere” – mutatott rá Barna Zsolt. A hitelintézet a legnagyobb országos lefedettséget biztosítja, több mint 500 fiókkal. Ez azt jelenti, hogy bárhol jár az ember az országban, átlagosan 7,5 kilométeres távolságon belül található egy MBH fiók. Az ATM hálózat tekintetében is ambiciózus, 1000 egységből álló rendszer működtetése a cél. Egy nagyon jelentős fiókfelújítási programot is elindított a hitelintézet, amelynek keretében a hálózati egységek folyamatosan megújulnak, innovatív fiók és ATM típusokat vezet be a magyar piacon, az ügyfeleknek a lehető legjobb ügyfélélményt biztosítva a személyes kiszolgálás során. Az MBH-nak 9 400 munkavállalója van, a második legnagyobb foglalkoztató a pénzügyi szektorban, egyben szektortól függetlenül az egyik legnagyobb magyar tulajdonú vállalatként kiemelt a felelőssége.

Mérlegfőösszegünk meghaladja a 10 600 milliárd forintot, pénzügyi teljesítményünk is kiemelkedő, mégpedig stabil állományok mellett: 2023 első félévében rekorderedményt értünk el: 165 milliárd forint adózás előtti eredményt, 30 százalékot meghaladó korrigált tőkemegtérüléssel, 40 százalék alatti költség-bevétel mutatóval – mutatott rá Barna Zsolt. Hozzátette: „erős, közel 20 százalékos a tőkemegfelelésünk és stabil likviditási helyzetünk van. Végül képessé váltunk nemzetközi terjeszkedésre, igazi „nemzeti bajnok” pozíció elérésére, osztalék becsatornázására külföldről” – jegyezte meg. Barna Zsolt megjegyezte: tévedtek, akik azt hitték, hogy az egyesült bank gyengébb lesz, mint a 3 pénzintézet volt külön. Azt üzenem a kételkedőknek, hogy kössék fel a gatyájukat” – jegyezte meg végezetül az MBH elnök-vezérigazgatója.

Borítókép: Világgazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink