Bankárokkal találkozott Nagy Márton

Hírek M. O. A.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hivatalában fogadta a hazai bankok képviselőit. A megbeszélésen jelen volt az OTP, az MKB, az Erste, a Raiffeisen, az UniCredit, a CIB, a K&H, valamint a Gránit Bank vezetője. A miniszter szerint az egységes hitelezési folyamat nélkülözhetetlen a recesszió kivédéséhez.

A kormány célja, hogy megvédje a családokat és a teljes foglalkoztatottságot a háború és szankciók negatív hatásaitól. Ezért 2023-ban ki kell védeni a recessziót, 2024-ben pedig újra dinamikus növekedésre kell állítani a magyar gazdaságot – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a hazai nagy pénzintézetek vezetőivel tartott közös megbeszélésen.

Idén a recesszió kivédése, jövőre a gazdaság újraindítása a cél – fogalmazott Nagy Márton Fotó: Vémi Zoltán

Elhangzott: egészséges hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés, ezért a Kormány februártól 1-től 700 milliárd forintos kerettel elindítja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot, amely a jelenlegi kitermelhetetlenül magas kamatok mellett olcsó forráshoz juttatja a vállalkozásokat. A programban – amely 8 alprogramot foglal magában – a hitel méretétől függően kereskedelmi bankokon, vagy közvetlenül az Eximbank keresztül érhetők el a források, ezért a kormány számít a bankok együttműködésére.

Az induló új Programmal együtt a Kormány 2023-ban már mintegy 3000 milliárd forintnyi, azaz a GDP négy százalékának megfelelő finanszírozási forrást biztosít a vállalatok számára a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi Kártya programokon keresztül.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink