Hatékony válságkezelés kell a bankoknál is

Hírek Bódy Géza
A banki területen is hatékony válságkezelésre van szükség, melyben kiemelt szereppel bír, hogy a leánybankok is megfelelően erősek legyenek, továbbá felügyeletükre a helyi sajátosságokat ismerve és azokhoz alkalmazkodva kerüljön sor.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium képviseletében Túri Anikó közigazgatási államtitkár vett részt a szeptember 13-15 között Spanyolországban megrendezett EUROFI „Financial Forum 2023” nemzetközi fórumon. A konferencia panelbeszélgetésén a szakember kiemelte a digitális- és zöld átállás fontosságát, valamint rámutatott, hogy banki területen is hatékony válságkezelésre van szükség, melyben kiemelt szereppel bír, hogy a leánybankok is megfelelően erősek legyenek, továbbá felügyeletükre a helyi sajátosságokat ismerve és azokhoz alkalmazkodva kerüljön sor – közölte szerkesztőségünkkel a szaktárca.

A közigazgatási államtitkár előadásában kifejtette, hogy a családok és a vállalkozások pénzügyi biztonsága, valamint a gazdasági növekedést támogató pénzügyi rendszer megerősítése érdekében az EU és a tagállamok sérülékenységének vizsgálatára, valamint a pénzügyi autonómia érdekében erősítendő területek elemzésére van szükség. Továbbra is kulcsfontosságú a fogyasztók bizalmának fenntartása, a külső függőségből adódó kockázatokat pedig a pénzügyek területén is fel kell térképezni.

Túri Anikó hozzátette, hogy a 2024-ben kezdődő új uniós intézményi ciklus a Bankunió területén is új megközelítéseket, továbbá a Tőkepiaci Unió megerősítését célzó új cselekvési tervet hozhat, a zöld átállás felgyorsítása mellett.
Kiemelte, hogy a digitalizációban rejlő lehetőségek kiaknázása mellett a kockázatok és az új típusú csalások felismerésére és kezelésére is hangsúlyt kell fektetni, amelyben az intézmények megerősítése, továbbá a fogyasztói tájékoztatás és edukáció egyaránt fontos szerephez jut. E tekintetben Magyarország jól teljesít, hiszen rendszerszinten lép fel a csalások ellen.

A zöld átállásban az Európai Unió élen jár, következő lépésként pedig a megfelelő (ún. ESG) minősítők szabályozását szükséges rendezni. A tőkepiacokat érintően további kihívást jelent a központi klíring területe, amely esetében az EU-nak kezelnie kell a londoni tőzsdétől való függőség kockázatát – tette hozzá az államtitkár.

Címlapkép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink