Baljós jelek az amerikai infláció körül

Hírek Figyelo.hu
Több Fed döntéshozó is úgy véli, nem lehetünk biztosak benne, hogy az infláció élénkülése csupán átmeneti lesz.

„Figyelmeztető jelzéseket adtak amerikai jegybankárok, hétfőn a Fed több döntéshozója is nyilatkozott az inflációs folyamatokról” – mondta a VG.hu-nak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.

Hozzátéve: a dollár egyelőre nem reagált az jegybanki kommunikációra, a tegnapi kereskedésben gyenge oldalát mutatta az euróval szemben.

Esther George (Kansas City Fed) szerint, az amerikai jegybanknak résen kell lennie, mivel a fiskális ösztönzés megváltoztatta az árdinamikát, a gazdaság újraindulásával ugyanis a megtakarítások egy része a fogyasztásban csapódhat le. Emiatt nem szabad mereven megközelíteni a monetáris politikai eszközöket, és nem lehetünk biztosak benne, hogy az infláció élénkülése átmeneti lesz.

Hasonló véleményen van James Bullard (St. Louis Fed) is, aki a Yahoo Finance-nak adott interjút.

A Fed döntéshozója szerint az idei évben és jövőre 2 százalék felett fog alakulni az infláció az Egyesült Államokban,

melyet nagyrészt átmeneti hatások okoznak, de egy része a várakozásokba is beépül. A következő hónapokban meg kell vitatni az eszközvásárlási program további sorsát, de érdemi módosításokra csak azután kerítenek sort, miután a gazdaság teljesen maga mögött hagyta a járványt, illetve a válságot.

(Borítókép: Viacheslav Lopatin, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink