Balaton: elkészült a tragikus haláleseteket is okozó árok térképe

Hírek vg.hu
Sok tragikus haláleset megelőzhető lenne, ha a fürdőzők tisztában lennének azzal, hogy a Balaton medrében húzódik egy árok, pár száz méterre a parttól. Főleg a déli parton okozhat bajt, meglepheti a befelé sétáló gyengén úszókat a Balaton.

A hét végén berobban a kánikula, tömegek vándorolnak a Balaton partjára, és hiszik azt, hogy a déli parton gyenge úszástudással bárhol biztonságban vannak. De ez nem így van, mert a tó medre nem egyenletes, van benne egy úgynevezett marásvonal, egy árok.

A marásvonalat nem jelzi bója, ezért a strandolónak, sportolónak tudatosítania kell magában, hogy létezik ez a veszélyforrás – nyilatkozta a Vízimentők oldalán Szakter Roland, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének geodéziai és térinformatikai referense, aki elkészítette a balatoni marásvonal teljes térképét.

A Balaton északi partja gyorsan mélyül, de a déli is, csak beljebb

A szakember elmondta: az északi part egy gyorsan, de egyenletesen mélyülő mederrel rendelkezik. A déli parton sokkal szélesebb a sekély vizes rész, viszont amikor elérjük a marásvonalat, ott sokkal nagyobb arányú a mélyülés, mint az északi parton. Akár két méter is 30-40-50 méteren belül. Azaz egy árokra kell gondolni.

Fontos tudni, hogy a déli parton a bójákon belül biztosan nem kerül a fürdőző hirtelen mély vízbe. A szakember elmagyarázta, hogy két marásvonal is van a déli parton. Az egyik ez a hirtelen vonal, amely 150-180 centis vízmélységtől indul, viszont a parthoz közelebb is kialakul egy marásvonal a hullámzás miatt. Úgy fogalmazott: ilyenkor látjuk azt, hogy ötven méterrel beljebb térdig ér a víz a másik fürdőzőnek, meg nekem is térdig ér, de köztünk lehet egy 50-60 centiméteres mélyedés. Ez a felnőtteknek nem jelent veszélyt, de a gyerekek elmerülhetnek. Ez a külső marásvonal. Emellett számolni kell a turzásokkal is, amelyeket a víz épít a mélyedésekből, a marásvonalból kiszabadult mederanyagból.

Egy kilométerre be lehet menni a Balatonba, de abból nagy baj lehet

A sekély vízben messze be lehet menni, a jogszabály is lehetővé teszi, hogy egy kilométerre eltávolodjunk a parttól. Sokan be is mennek, sokszor vízibiciklivel vagy SUP-pal, és arról ugrálnak a vízbe.

Mivel a marásvonal nem látszik, így az egyik beugrásnál van talaj a láb alatt, a másiknál nem lesz, a gyenge úszó megijed, kialakul a veszélyhelyzet.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink