Bajor választások: nem kell a Wilkommenskultur

Hírek
Bajorországban vasárnap tartományi parlamenti választások zajlottak, s az eredmények tükrében kijelenthető, hogy a bajorok már nem hisznek Angela Merkel híres mondatának: „Wir schaffen das”. A megerősödő AfD, a meggyengült CSU és a törpepárttá váló SPD eredményei azt mutatják, hogy az emberek komoly változásokat akarnak a német politikában.

Már a 2017-es szövetségi parlamenti választás eredményein is megmutatkozott a merkeli bevándorláspolitika támogatottságának gyengülése. A Merkel vezette CDU ugyan megnyerte a választást, de ez inkább a politikai alternatívák hiányának, mintsem a Wilkommenskulturnak köszönhető. Emlékezhetünk az elhúzódó koalíciós tárgyalásokra, melyek hónapokig megbénították a szövetségi törvényhozást. A méginkább bevándorláspárti Martin Schulz vezette szociáldemokraták (SPD) pedig történelmi mélypontra kerültek 2017-ben. Velük szemben a bevándorlásellenes AfD harmadik erőként, 13 százalékos támogatottsággal került be a Bundestagba.

A vasárnap tartott bajor tartományi választás is a merkeli bevándorláspolitika bukását támasztja alá. A bevándorláspárti SPD törpepárttá zsugorodott a bajorországi választás eredményeként, ezzel szemben a nyíltan bevándorlásellenes Alternative für Deutschland (AfD) nem csupán a tavalyi szövetségi, hanem a tegnapi tartományi választáson is jelentős sikert tudott felmutatni.


Fotó: Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök (b) és Horst Seehofer német belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a párt vezetőségi ülésén Münchenben a bajor tartományi választás másnapján, 2018. október 15-én. Az előzetes hivatalos végeredmény szerint a CSU a legtöbb szavazatot kapta, de elveszítette többségét a tartományi választáson.

A CSU ugyan megnyerte a választást, de támogatottsága csökkent. Ennek oka szintén a Wilkommenskultur németek általi elutasítottságában keresendő. A CSU, mint a merkeli CDU testvérpártja és koalíciós partnere döntéshozó pozícióban volt a migránsválság idején, mégsem tett túl sokat Merkel megállításáért. Bár, mivel a CSU csak a bajorországi választásokon indul és csupán kormánytagok révén van jelen a szövetségi kormányban, túl sokat nem is tehettek volna, viszont a szándék sem volt meg igazán. Horst Seehofer, a CSU elnöke ugyan később már szembehelyezkedett Merkellel, de láthatóan ezt nem tette olyan hamar, mint amit a választók elvártak volna.

Az választók szemében „összemerkelezett” CSU-nak talán érdemes lenne feltennie magának a kérdést: megéri-e továbbra is Merkel CDU-jának testvérpártjaként elképzelni a jövőt?

Borítófotó: Népviseletbe öltözött asszony és gyermek egy szavazóhelyiségben a bajor tartományi választáson Irschenbergben 2018. október 14-én. (MTI/EPA/Philipp Guelland)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink